Веднага след провеждането на аукцион за пласиране на държавни ценни

...
Веднага след провеждането на аукцион за пласиране на държавни ценни
Коментари Харесай

Властта продължава да взима нови заеми

Веднага след провеждането на аукцион за разпространение на държавни скъпи бумаги (ДЦК) в понеделник, на който държавното управление взе 200 млн. лева от вътрешния пазар, Българска народна банка разгласи, че е плануван различен търг, на който ще се търси същата сума. Така в границите на 45 дни държавното управление ще изтегли нови заеми на стойност 900 млн. лева

Вече стана ясно, че средствата ще са нужни на страната, с цел да заплати вкупом 2,2 милиарда лева за поръчаните 8 изтребителя Ф-16 Блок 70. Според финансовия министър Владислав Горанов заплащането едновременно е по искане на Вашингтон, защото до момента не сме сключвали с тях сходни покупко-продажби за въоръжаване. Според премиера Бойко Борисов парите се заплащат вкупом по негово гледище, с цел да не оставя на идващите държавни управления отговорности за въоръжение.

За задачата даже беше обновен бюджетът за 2019 година, с цел да се усили дефицитът до 2%. Беше непокътнат обаче таванът на новия вътрешен дълг, който може да се поеме през тази година, на 1 милиарда лева Това значи, че държавното управление възнамерява дефицитът да бъде обезщетен с повече събираемост на приходите и/или с по-малко разноски по други пера. Вече беше декларирано, че други военни планове за над 300 млн. лева няма да се финансират през тази година.

На извършения в понеделник аукцион страната е пласирала на вътрешния пазар 20-годишни ДЦК на стойност 200 млн. лева Постигнатата среднопретеглена годишна рентабилност е 1,62% с закрепен годишен лихвен % от 1,5%. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното заплащане се прави дружно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

На 19 юни Българска народна банка провежда различен търг, първият за тази година, на който бяха пласирани 20-годишни ДЦК на стойност 100,6 млн. лева при реализирана среднопретеглена годишна рентабилност от 1,86%. На същия ден беше пласирана емисия ДЦК с 10,5-годишен матуритет на стойност 200 млн. лева Постигнатата междинна рентабилност на аукциона беше 0,54%.

Според показаните условия на идващия аукцион, плануван за 29 юли, държавното управление ще търси още 200 млн. лева от вътрешния пазар (банки, застрахователни сдружения, пенсионни и гаранционни фондове, капиталови медиатори и други инвеститори). Планираната емисия ДЦК е с матуритет от 10,5 години с 0,5% годишен лихвен %. Така новите излъчвания дълг на вътрешния пазар ще станат три от началото на годината на обща стойност 700 млн. лева Очаква се кабинетът да се възползва от поемането на оптимално позволения по закон нов дълг за 2019 година - 1 милиарда лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР