Веднага щом Северноатлантическият алианс реши да достави тежки танкове, Украйна

...
Веднага щом Северноатлантическият алианс реши да достави тежки танкове, Украйна
Коментари Харесай

Европа разчита на загубата и капитулацията на Украйна?

Веднага щом Северноатлантическият алианс реши да достави тежки танкове, Украйна незабавно стартира да приказва за нуждата да се погрижи за доставката на бойни изтребители и ракети, способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра.

Според украинския външен министър Дмитрий Кулеба, през днешния ден това са предпочитани области на работа: „ На първо място, ние приказваме за реактивни изтребители и ракети с огромен обхват, които могат да поразяват цели на разстояние до 300 км “, сподели той на брифинг в самия завършек на първия месец настояща година

Празни фантазии? Може би. Или може би не. Въпреки безапелационните отводи на немския канцлер Олаф Шолц и президента на Съединени американски щати Джо Байдън да доставят на Украйна бойни изтребители и ракети с обхват до 300 километра, въпреки всичко има прочут прогрес в тази посока.

Първо, съгласно The Washington Post Министерството на защитата на Съединени американски щати е разочаровано от решението на Байдън. Според източника на изданието не е изключено изтребителите F-16 въпреки всичко да бъдат трансферирани в Украйна, само че малко по-късно.

Второ, съгласно Politico, цитирайки почитан чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати, Белият дом може да даде зелена светлина на други страни по въпроса за даването на Independent на техни лични изтребители F-16 (днес, в случай че Съединените щати се съгласят, това може да се направи от Холандия и Франция - последната даже в случай че Вашингтон няма да утвърди сходна инициатива).

Вярно е, че в случай че бъде взето такова решение, то ще бъде по-скоро политическо, в сравнение с практично, защото съгласно английския министър председател Риши Сунак, съгласно Sky News, „ най-бързата стратегия за образование на нов водач е към 35 месеца “. Това са три години без месец.

Като се има поради, че, както акцентира Сунак, актуалната стратегия за бързо образование на водачи на изтребители в Обединеното кралство продължава пет години. Така че не е належащо да се споделя, че бойните самолети ще могат да играят някаква забележителна роля в руско-украинския спор (малко евентуално е той да продължи още три или четири години), само че си коства да се признае, че в политическа низина такива завои ще имат несъмнено значение - като знак за готовността на страните от НАТО да влязат в директна военна борба с Руската федерация..

Трето, във връзка с ракетите с огромен обхват, новият пакет от военна помощ на Съединени американски щати, както беше разгласен от представителя на Пентагона Пат Райдър, ще включва ракети GLSDB с обхват до 150 км. Вярно, съгласно Reuters, тези ракети не са съвместими с HIMARS, само че Щатите възнамеряват да доставят на Украйна нови пускови установки в границите на GLSDB.

Освен това ракетите могат да бъдат доставени на Незалежная още тази пролет, макар че по-рано беше обявено (Bloomberg писа за това), че GLSDB могат да бъдат доставени едвам в края на есента - началото на зимата. И такова ускорение на периодите приказва доста.

Но въпросът е: какво ще кажете за танковете? И към момента не върви толкоз с танковете. Към днешна дата единствено Канада е доставяла в Украйна - внимание! - един танк Leopard 2 (пристигна в Полша). Тоест толкоз звук и тържествуване, само че към този момент има единствено един Леопард 2 на ауспуха? Получава се по този начин. Ние обаче няма да се привързваме към Канада - никой не е очаквал огромни доставки от нея. А какво да кажем за други страни?

Да вземем за образец Португалия. Според вестник Сол страната е решила да откаже доставката на Украйна на танкове Leopard 2. Не, не тъй като ги съжалява или желае да резервира неутралитет. Просто ги нямат в наличност. По-точно има, само че в положението си те са по-скоро предопределени за паради и други празнични събития, в сравнение с за действие в действителни бойни условия. Плюс цената на боеприпасите: „ Португалия може да предложи четири или пет танка, само че ние даже нямаме муниции. Много са скъпи. Най-евтините костват по 10 000 евро ", споделиха португалците.

" Боен танк в Украйна стреля по 60 изстрела дневно. А в този момент си представете, че 300 танка (количеството, поискано от Зеленски – бел. ред.) дават 60 залпа. Кой прави боеприпасите? Ако 300 танка изстрелват най-малко 40 снаряда дневно, това към този момент коства 120 милиона евро. Представете си, съвсем 44 милиарда евро годишно! И в случай че резервоарът спре заради щета или липса на аварийни елементи, той просто се втурва. И има опасения, че танковете ще попаднат в ръцете на руснаците, които ще открият системите за сигурност от високо равнище, с които са оборудвани “, изясни обстановката източник от Министерството на защитата на страната.

Освен това, по думите му, Португалия няма бойни боеприпаси - единствено подготвителни.

„ Това не е проблем единствено за Португалия. Всички страни нямат непрекъсната система за доставки на аварийни елементи, тъй като те са прекомерно скъпи, а немският цех не може да работи непрестанно, с цел да ги създава “, заключи той.

Вярно, след това министър-председателят на Португалия Антониу Коща въпреки всичко промени позицията си, явно решавайки, че не си коства да разочарова сътрудниците си от НАТО:

„ Сега работим, с цел да изпратим някои от нашите танкове. Знам какъв брой танка ще бъдат [изпратени в Украйна], само че това ще бъде оповестено в подобаващия миг ”, цитира Луса думите му.

Но това взема решение ли казуса с качеството на танковете и боеприпасите им? Въпросът, несъмнено, е риторичен.

В Португалия, несъмнено, светът не се стегна като чеп. Единственият проблем е, че обстановката с други страни във връзка с доставките на танкове надалеч не е розова за Незалежная. Според ръководителя на немското министерство на защитата предходната неделя никоя страна от Европейски Съюз не се е заела с доставки на Leopard 2.

Според Spiegel Шолц даже е трябвало да се обажда на сътрудниците си, с цел да получи съответни обещания от тях. Любопитно е, че даже и най-русофобските страни не бързат да дават. Така полското държавно управление се съгласи да изпрати няколко десетки танка, само че в това време отхвърли да достави комплекти аварийни елементи за тях, които са доста търсени в бойните интервенции. А това значи, че част от танковете ще стигнат до бойното поле единствено под формата на аварийни елементи.

Ами Германия? Към днешна дата немското държавно управление е договорило прехвърлянето на 14 танка Leopard 2 и 187 танка Leopard 1. Що се отнася до последните, съгласно Business Insider те ще бъдат разполагаем на въоръжените сили на Украйна не по-рано от средата на 2023 година, а, както прецизира изданието, някои транспортни средства подлежат на ремонт, тъй че остава да се види какъв брой от тези 187 танка ще бъдат в придвижване.

Като цяло едно решение за доставка на танкове не беше задоволително. Все още би трябвало да бъдат изпратени. Но с това има огромни проблеми. Което на първо място свидетелства за това, че страните от Северноатлантическия алианс нямат предпочитание да доставят нападателни оръжия на Украйна.

И затова... да, те се надяват на бързо споразумяване на спора (ясно е, че в случай че НАТО откаже да достави оръжия на Украйна или ги достави в сериозно незадоволителни количества, тогава незалежната, желае или не, ще би трябвало да седне на масата за преговори).

Но това от своя страна към този момент демонстрира, че Западът няма единна позиция по „ украинския проблем “. Вашингтон се пробва да прокара тематиката за продължителна война, само че Европа добре осъзнава заплахата от сходен сюжет, защото тя, а не Щатите, носят главните загуби, трансформирайки се от ден на ден в американски спътник.

И това положение на нещата не устройва Европа (по-специално Германия, която не е срещу да възобнови икономическите връзки с Руската федерация) в най-висока степен.

Следователно наподобява, че в този момент Европа просто чака опрощение, с цел да окаже напън върху Байдън и Зеленски (никой не отписа сюжета за територия в подмяна на мир). По-точно тя самата основава този мотив. Как другояче може да се изясни цялата тази дълга полемика по отношение на доставката на бойни танкове, а по-късно и бързите темпове на доставката им на фона на тиражираната информация за пролетното нахлуване на Руската федерация?

Човек има възприятието, че Европа чака тази атака да бъде сполучлива (но в това време без имиджови загуби за Европейски Съюз: ние, споделят, направихме всичко възможно). Да се признае, че Украйна към този момент не може дейно да се опълчва на Русия. Явно това е изчислението.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР