Вечно зеленият храст или дръвче от средиземноморския регион мирта е

...
Вечно зеленият храст или дръвче от средиземноморския регион мирта е
Коментари Харесай

Ползи и свойства на етеричното масло от мирта

Вечно зеленият шубрак или дръвче от средиземноморския район мирта е било свещено растение на богините Афродита и Деметра в гръцката митология, а съгласно легендите от него е изработен тръненият венец на Исус. Билката е известна измежду доста нации и религии и е взела участие в езически ритуали. Днес се отглежда като декоративно растение в доста европейски страни.

Растението мирта намира необятно приложение в националната медицина, ежедневния живот, кулинарията, козметиката. От него се получава етерично масло, богато на разнообразни потребни субстанции.

Маслото от мирта се получава по метода на парната филтрация на цветовете или листата на растението. То има мек и сладостен мирис и това го прави желана съставна част в парфюмерията. Добавят го основно в мъжките одеколони и парфюми като междинна нотка. Комбинира се доста добре с други етерични масла - мандариново, сандалово, портокалово, розово, тамяново, смирново.

В химическо отношение е доста богато - съдържа биологично дейни субстанции, измежду тях можем да отбележим фенолите, флаваноидите и танините. От листата при филтрация се извличат флаваноиди, измежду които кварцетина, катехина и мирцина, които имат мощни антиоксидантни свойства.

 Мирта

Главна съставна част на етеричното масло са алфа линенът, цинеолът, миртеналът, линалолът и гераниолът. Съдържанието на салицилова киселина също е високо. Именно на този разнороден химичен състав се дължат изгодите от миртата за фармакологията. Те са противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и болкоуспокояващи.

Антиоксидантите вършат етеричното миртово масло уместно за поддържане на кожата. То се нанася външно, само че в дребни дози, смесело с друго масло-носител.

Приятният мирис на миртовото масло го прави доста употребявано като ароматизатор в дома, защото обезврежда неприятните миризми. Подходящо е за ароматизиране на детски стаи поради прилива на жизнеспособност, който носи.

Маслото от мирта е постоянно срещано средство в националната медицина. Приложението му е основно при простудни болести, кашлица и проблеми в горните дихателни пътища. То има добър отхрачващ резултат. Използва се и при хемороиди и разширени вени, тъй като свива кръвоносните съдове. Прочистващият му резултат отстранява токсините в тялото.

 Етерично масло от мирта

Използва се в масажни кремове, като съставна част за вана, дружно с други етерични масла.

В кулинарията намира приложение основно за овкусяване на печени меса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР