Вече втора седмица продължават протести и стачки в контролираните от

...
Вече втора седмица продължават протести и стачки в контролираните от
Коментари Харесай

Вълна от антиправителствени протести се разраства в Сирия

Вече втора седмица не престават митинги и стачки в следените от държавното управление региони в Южна Сирия, като стачкуващите все по-често не се опасяват да приканват за отстраняването на властническия президент Башар Асад.

В понеделник протестиращите се събраха в южния град Сувейда и затвориха пътища. Провинция Сувейда остава под контрола на държавното управление след въстанието в Сирия през 2011 година и е дом на огромна част от друзкото малцинство в страната.

Видеоклип, публикуван от активистката организация Suwayda24, демонстрира няколкостотин души, събрани на централния площад в града, които развяват друзки флагове и скандират " Да живее Сирия и долу Башар Асад ".

Друго видео, публикувано в обществените мрежи, демонстрира протестиращи деятели пред затворените порти на клона на ръководещата партия " Баас " в град Мелх. Един от протестиращите изяснява, че са се насочили към партийната постройка поради ролята ѝ в потушаването на предходни цивилен митинги. Хората упорстват за повече базови услуги като достъп до вода и електричество.

Тълпата насочи гнева си и към сирийския президент, който е прочут с това, че работи за потушаване на всяко гражданско противоречие, откогато през 2011 година за първи път избухнаха митинги против неговото ръководство.

" От Мелх се обръщаме към теб, Башар Асад... споделяме ти да си тръгнеш, не те желаеме, ще паднеш. Имаш две благоприятни условия: или да си тръгнеш с достолепие, или да умреш ", споделя протестиращият, представен от английския в. " Гардиън ".

Как се стигна до митингите в Сирия?

Протестите избухнаха поради повишението на цените на горивата и гнева против икономическата корупция и неприятното ръководство на страната. Те бързо прераснаха в антиправителствени демонстрации, включващи многократни апели за оставката на Асад. Демонстрациите в южната част на Сирия се разрастват през последните седмици.

В Сувейда хората държаха плакати с апели за определяне на преходно държавно управление и упорстваха за освобождението на хиляди хора, които са били принудително преследвани от сирийския уред за сигурност.

" Сувейда не е ставала очевидец на гражданска стачка и придвижване като това до момента. Хората не желаят промени. Този режим не е в положение да обезпечи на хората нито една от потребностите им ", съобщи Раян Маруф, началник на организацията Suwayda24.

Демонстрациите в регионите с преобладаващо население на друзи съставляват спомагателен удар по режима на Асад, който от дълго време акцентира своята отбрана на малцинствата в страната.

През лятото сирийската лира доближи исторически ниски стойности, като на черния пазар падна до съвсем 15 хиляди за $, обезценявайки се три пъти от цената си в края на предходната година. Правителството продължава да покачва заплатите на фона на скъпоструващ проект за преструктуриране на дотациите за съществени артикули, в това число самун и бензин.

През юни Организация на обединените нации съобщи, че 12-годишният спор в Сирия е изтласкал 90% от останалото население под прага на бедността на фона на възходящите разноски за храна и съкращенията на електрическата енергия и горивата. Въпреки напъните на Асад да управлява завръщането си в Арабската лига и да възвърне връзките си с някогашните си врагове от Персийския залив, контролът му върху сирийската територия остава раздран, а икономическата рецесия продължава да е дълбока.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР