Вече трета година съм доброволец към Бандата на 1500-те“ в

...
Вече трета година съм доброволец към Бандата на 1500-те“ в
Коментари Харесай

Доброволци чакат с нетърпение уикенда да разхождат кучета от приют

„ Вече трета година съм доброволец към „ Бандата на 1500-те “ в приюта за животни и след всяка разходка се усещам изморена, само че и ужасно, тъй като знам, че най-малко част от тези 1500 кучета са били на разходка въпреки и за половин час “. Това съобщи за БГНЕС Наталия Найденова, доброволец към сдружението „ Бандата на 1500-те “, чиито членове провеждат разходки на кученца от приюта за животни в Богров и Сеславци.

“Наистина усещам вътрешно удовлетворение, че най-малко малко съм съдействала за това, те да се почувстват малко по-добре ”, сподели тя, след което акцентира, че обича да разхожда по-големи кучета, изключително каракачанки. “Цари мит, за мен погрешен, че те са по-агресивни, в противен случай доста са спокойни и се разхождат елементарно. Така или другояче нямам желания, разхождам всяко едно животинче, тъй като всички кученца имат равна потребност да се разноски и да бъде обгрижвано ”, показа още доброволецът.

“Чувствам все по-голяма мотивация да пристигам тук всяка неделя, също по този начин чувствам, че животните ми имат по-голямо доверие, изключително като успеем да изкараме куче, което дълго време се е страхувало да се приближи до хора и да излиза на открито. Първоначално се дърпа, само че в идващите три – четири разходки то става по-доверчиво, по-социално, стартира да се разхожда, да тича по поляната, което усилва шансът и да бъде осиновено ”, изясни още Наталия Найденова.
Наталия Найденова
“През 2018 година нашето съдружие “Бандата на 1500-те ” провежда разходки на кученца в приюта Богров и в общинския подслон Сеславци. Разходките се организират всяка неделя, тъй че към този момент 6 години всеки уикенд каним жителите да дойдат тук, да отделят от своето време за една добра кауза- хем е потребно за тях да се движат, хем разхождайки се те разхождат и куче, което стои повече от месец стои затворено в клетка ”. Това съобщи за БГНЕС Розалин, част от сдружението „ Бандата на 1500-те “.

„ По този метод целим да покажем и, че това са домашни любимци, те са в кафези, а би трябвало да са в дом. Така хората схващат, че има проблем освен в София, само че и в цяла България и всеки един може да бъде част от решението на този проблем, като осиновява, вместо да купува. Искаме да допринесем най-много това обществото да осъзнае, че от всички нас и институциите зависи да се решат проблемите ”, акцентира още тя.
Розалин
На въпроса дали постоянно след такива разходки хората вземат решение да осиновят някое от кученцата, Розалин сподели, че се случва, само че не толкоз постоянно, колкото са желали. “Когато идват хора и желаят да осиновят, ние ги подканваме да идват по-често, да се срещнат с животните, да преценяват какъв брой време могат да отделят, да приказват с всички членове на фамилията дали могат да поемат отговорност, както и дали имат финансов запас да се грижат за кученцето - ваксина един път годишно, качествена храна, в случай че се разболее да му се даде вярната грижа ”, разяснява още доброволецът, след което изясни, че всяка събота в приюта в Сеславци децата се срещат какво е да си доброволец и да правиш нещо постоянно и отговорно.

“Учим ги по какъв начин да възприемат държанието на кучето, по какъв начин да го схващат, това вършим на място. Имаме просветителни и осведомителни акции, една голяма галерия на моста на влюбените в гр. София организирахме, също така отиваме и в учебните заведения, тъй като считаме, че и младото потомство би трябвало да разбере, че една европейска страна не може да има бездомни кучета ”, показа още Розалин
Росица Стойчева
Росица Стойчева, доброволец от 7 месеца в приюта, съобщи, че нейното желание е било да идва най-малко един-два пъти в месеца, а в този момент идва всяка неделя. “С тези разходки на процедура във всяка клетка имам обичани куче. Те към този момент ме познават, въпреки и да съм неотдавна тук и знаейки, че на всяко куче се пада една разходка за 30 минути на 1 месец и 10 дни, и аз съм индивидът за това куче за тези 30 минути за идващите месец и половина, давам всичко от себе си и очаквам с неспокойствие неделята, с цел да разходя идващото куче ”, добави доброволецът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР