Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта, с които

...
Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта, с които
Коментари Харесай

Фандъкова: Готови са 6 проекта за намаляване ефекта на топлинните острови чрез улично озеленяване

Вече сме подготвени с първите 6 пилотни плана, с които да понижим отрицателното въздействие на топлинните острови посредством улично озеленяване. По рекомендации на Лесотехническия университет – пилотните планове за улично озеленяване са разграничителни зелени линии на бул. „ Цветан Лазаров “, бул. „ Андрей Ляпчев, бул. „ Г. М. Димитров “, озеленяване на терен при бул. „ Сливница “ и бул. „ П. Владигеров “, както и дворовете на 20-то главно учебно заведение „ Тодор Минков “ и Втора градска болница. Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на конференцията „ Зелената промяна на София “, проведена дружно със Софийския университет във връзка Международния ден на Земята (22 април).

Това оповестиха от пресцентъра на Столична Община.

До момента дружно с научните среди от Лесотехническия университет заснехме по този начин наречените градски топлинни острови и към този момент се работи по ограниченията за понижаване на техните отрицателните резултати посредством разнообразни паркоустройствени решения. С учени от Софийския университет започнахме снимането и картотекирането на дървесната растителност и разработихме проект за уличното озеленяване в София с рекомендации за построяването, поддържането и опазването му като детайл на зелената система на общината, заяви още кметът на София.

Въз основа на създадения проект за улично озеленяване екипите на заместник-кмета по екология Десислава Билева и на основния проектант на София арх. Здравков ще се вкара стандарт за улично озеленяване. Подготвят се три пилотни плана за зелени решения на 2 огромни линейни обекта - разграничителни зелени линии на бул. „ България “, улично озеленяване по ул. „ Обиколна “ в „ Дружба “ и дребна зелена градина с дървета на ул. „ Искър “, сподели още Фандъкова.

Още тази пролет започва озеленяване на двора на 20-то главно учебно заведение „ Тодор Минков “, разграничителните зелени линии по бул. „ Г. М. Димитров “ и на бул. „ България “.

Столична община има намерение да започва отделяне на климатични хъбове и екопарк, посредством използване на паркоустройствени начини основани на разбори от научно-приложни разработки за възстановяване микроклимата, посредством засаждане на подобаващи дървесни и храстови типове устойчиви на промените в климата.

Кметът Фандъкова заяви и за почналото засаждане на втората Нова гора на София. Планът е да бъдат засадени 86 хиляди фиданки дъб на 136 дка в землището на Негован. Първата Нова гора на София в землището на Суходол, която стартира през 2018 година към този момент е красива млада гора благодарението на труда на хиляди жители на София. Фандъкова предложения преподавателите и студентите да се включат в засаждането на Новата гора в границите на пролетния или есенен залесителен сезони.

Фандъкова напомни и самодейност на общината „ Моето зелено учебно заведение и моята зелена детска градина “ при която се засаждат дървета в дворовете на детски градини и учебни заведения.

Кметът Фандъкова разгласи и началото на конкурс „ Еко етикет “, който Столична община започва. В състезанието ще има няколко категории – най-зелен университет и най-зелена комерсиална верига. Създаването на софийски еко етикет има за цел да насърчи потреблението на възобновими източници, преработването на отпадъците, нововъведенията в дизайна и други Чрез номинирането и награждаването на най-хубавите практики ще подтикваме както ефикасното потребление на ресурсите, по този начин и отговорността на всеки от нас към средата, в която живеем, уточни кметът.

Фандъкова заключи и част от напъните на общината в последните години, ориентирани към възстановяване на качеството на атмосферния въздух в София и първите трайно положителни резултати.

За трета поредна година (от 2019 до 2021) София извършва нормата за средногодишна централизация от 40 микрограма за ФПЧ10. Остава да реализираме и другият индикатор – брой дни с превишения в годината. За него наклонността също е позитивна, като през предходната година единствено на една от станциите е записано превишение на нормата от 35 дни годишно, уточни кметът на София.

Тази година е основна за напредъка по един от огромните ни планове за по-чист въздух – безплатната замяна на остарели печки на дърва и въглища с екологични разновидности. За страдание енергийната рецесия, в която влязохме от края на предходната година оказвал въздействие върху този план, само че разгадавам както на сътрудниците, по този начин и на персоналната съпричастност на множеството хора, които се отхвърлят от старите замърсяващи способи на отопление, сподели Фандъкова.

През тази година ще бъде подготвена и нискоемисионната зона за коли. Целта е зимните месеци, в които има най-вече дни с превишения на ФПЧ, да ограничим придвижването през центъра на най-замърсяващите коли.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков уточни, че екологичните проблеми могат да се решат единствено в съдействие с научната общественост, а факултетите на университета са доста дейни и оказват помощ в редица планове в активността за чиста природа. Радвам се, че в тази задача сме сътрудници със Столична община, сподели проф. Герджиков.

Проф.Климент Найденов, декан на Географския факултет обърна внимание на значимостта на пространственото развиване и географията за екологията, което е маркирано още от великия мъдрец Кант. Партньорството сред Столична община и научната общественост в града е образец за това по какъв начин науката и висшето обучение могат да се трансфорат в главен мотор на зелената промяна на града.

Форумът е проведен взаимно от Столична община, Геолого-географски факултет и Националния център за геопространствени проучвания и технологии към СУ „ Св. Климент Охридски “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР