Вече повече от 5 месеца минаха от последното заседание -

...
Вече повече от 5 месеца минаха от последното заседание -
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите

Вече повече от 5 месеца минаха от последното съвещание - то беше в София в края на ноември предходната година - на двустранната историческа комисия по историческите и просветителните въпроси на България и Република Северна Македония.

Не е ясно по кое време ще е идващото съвещание, само че в последно време се вижда активизиране на медийните изяви на съпредседателя на комисията от страна на Скопие - професор Драги Георгиев. Успоредно с активизирането на политическите изявления за страната ни в подтекста на идните избори в прилежащата ни страна.

Професор Георгиев изненада с някои свои тези - като да вземем за пример, че българската страна не е права да твърди, че неговият екип едностранно е прекратил работата на комисията. Нещо, което още тогава ни заяви в „ Събота 150 “ професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Днес проф. Димитров още веднъж акцентира изрично, че диалозите в смесената комисия са прекъснати едностранно и абсолютно от страна на сътрудниците от страна на Северна Македония.

„ Желание от страна на сътрудниците за някаква постоянна връзка не съм забелязал “, сподели той в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

„ Не са прегледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите сътрудници не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща “, акцентира проф. Димитров.

И добави, че в предизборна конюнктура България наложително застава в центъра на публичното внимание.

„ Пречките за работата на взаимната комисия са няколко – една от тях е, че в основата това е нетърпимостта на нашите сътрудници към термина „ обща история “, който е заложен в самия Договор за другарство и добросъседство. По този метод те желаят да ревизират самия контракт, да го заменят със „ споделена история “…Споделена история може да имаме единствено с днешната Република Северна Македония, само че не и в исторически проект “, означи проф. Димитров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР