Вече от няколко седмици носенето на маски навсякъде извън дома

...
Вече от няколко седмици носенето на маски навсякъде извън дома
Коментари Харесай

Маските и какви са най-добрите материали, които да използваме, ако искаме да си направим сами вкъщи

Вече от няколко седмици носенето на маски на всички места отвън дома ни е наложително. Това е една от превантивните ограничения в опитите да се понижи разпространяването на COVID-19. И макар, че все по-лесно се намират всевъзможни маски, от огромно значение е и от какъв материал са направени те.

Ако нямаме доверие на това, което купуваме и желаеме сами да си създадем маската у дома, към този момент е ясно и какви материали е най-добре да използваме, защото учените дават отговор на този въпрос.

Изследователи от Националната лаборатория Аргон и Чикагския университет в Съединените щати тестват разнообразни материали в лабораторни условия, изследвайки техните механични и електростатични филтрационни свойства.

" Проведохме тези изследвания за няколко общи тъкани, в това число памук, коприна, шифон, бархет, разнообразни синтетични платове и техните комбинации ", изясняват откривателите в новата си публикация, като допълват, че комбинациите от разнообразни постоянно налични тъкани, употребявани в маските от плат, евентуално могат да обезпечат забележителна отбрана против предаването на аерозолни частици.

Екипът открива, че " хибридните " тъкани (известни още като многослойни материали) са в положение да филтрират по-голямата част от частиците.

" Ефективността на филтрацията на хибридите (като памук-коприна, памук-шифон, памук-бархет) е повече 80 % (за частици по-малки от 300 нанометра) и повече от 90 % (за частици по-големи от 300 нанометра), " пишат откривателите.

Според тях усъвършенстваната продуктивност на хибридите евентуално се дължи на комбинирания резултат на механична и електростатична дестилация.

Но всичко това няма никакво значение, в случай че не носим маската си вярно, считат учените, които по време на втората половина на опита пробиват дребни дупки в тъканите, с цел да ревизират какви ще са резултатите.

" Нашите изследвания също допускат, че пропуските (причинени от погрешно слагане на маската) могат да доведат до над 60 % спад в успеваемостта на филтрацията ", изясняват откривателите.

Така че, от какъвто и материал и да решим да създадем маската си, едно от най-важните инструкции въпреки всичко е да я носим вярно, пишат от Science Aler /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР