Вече на всички ни е известно, че в хранителната промишленост

...
Вече на всички ни е известно, че в хранителната промишленост
Коментари Харесай

Канцерогенните добавки в храните, които ни тровят

Вече на всички ни е известно, че в хранителната индустрия се употребяват добавки, които потвърдено са рискови за здравето ни. Те могат да провокират даже рак.

За част от тях данните за това до каква степен са рискови, са уклончиви, само че има и такива, за които е несъмнено, че са нездравословни. В някои страни те са неразрешени за приложимост. Истината обаче е, че те не престават да се влагат в доста хранителни артикули и у нас.

По този метод те постепенно и несъмнено разрушават нашето здраве.

Ето кои са най-опасните измежду тях:

 Канцерогенните добавки в храните

Натриев нитрит

Той заема челно място в листата с най-опасните хранителни добавки. Може да бъде открит в наденици, сухите салами, бекон, пушените меса, хотдог, пакетираната шунка, всички типове колбаси и всички консервирани червени меса, тъй наречените Влага се в продуктите, с цел да обезпечи по този начин апетитния червен цвят на саламите, както и приятния усет. От една страна, натриевият нитрит стопира размножаването на бактериите, само че при обработка на продуктите при висока температура той се трансформира в химически сътрудник, който може да аргументи израстък. Приемът му води до образуването на нитрозамини в организма. Те са причина за внезапното увеличение на риска от формиране на рак.

Аспартам

Използван като сурогат на бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и елементарни питиета, лекарства, той е най-широко употребяваният подсладител. В него са смесени фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. Учените го считат за химична отрова. Има потвърдена връзка сред аспартама и появяването на рак. Освен това той може да докара още до мултипленна склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична отмалялост, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на недостиг на вниманието, аутизъм.

 Канцерогени

Оцветители

Те се влагат, с цел да имат продуктите по-атрактивен тип. Използват се в съвсем всички артикули на пазара. Свойствата им не са изследвани до дъно. Жълтият оцветител татразин (E102) да вземем за пример провокира астматични пристъпи, уртикария при децата, води до образуването на тумори на щитовидната жлеза, хромозомни увреждания. Той се влага в производството на питиета, конфитюри, сладкиши, зърнени храни, снакс, сухи супи и консерви.

Жълт куинолин (E104) пък се използва при производството на червила, артикули за коса, одеколони, както и в необятен кръг лекарства. Доказано е, че провокира дерматит.

Оцветителите, известни като Sunset Yellow FCF и Orange Yellow S FD&C, се употребяват в производството на хлебни произведения, сладкиши, снакс, сладолед, питиета и риба в консерви. Те водят до обрив, хрема, алергии, назална конгестия, превъзбуда, туморни формирания в бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене, повръщане, стомашно разстройство, нетърпимост към храна.

 Аспартам и нездравословни добавки

Азорубин и камоизин пък, от които се получава червен цвят, се добиват от катран. Добавят се в сладкарските произведения, марципан и желираните артикули.Е123, именуван амарант, също е червен оцветител. Той се добива от малко растение със същото име. Предизвиква астма, екзема и превъзбуда, увреждания при новородени, провокира образуването на ракови кафези. Други нездравословни оцветители са Е124 – Ponceau 4R, Cochineal Red A, Е127 – еритрозин, Е129 – алура ред. Установено е, че над 80% от оцветителите водят до развиването на алергии.

Калиев бромат

Макар и рядко той към момента се прибавя в някои хлебни произведения и артикули от бяло брашно и се употребява за набухвател. Веднъж признат, калиевият бромат се трансформира в друго вещество, което покачва риска от туморни болести. Той е мощен канцероген и провокира интензивно развиването на ракови кафези.

Натриев глутамат

Известен още като китайска сол (Е621), той съставлява аминокиселина, която има свойството да покачва вкусовите качества на продукта. Използва се в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в заведенията за хранене. От една страна, провокира главоболие и гадене, а научни проучвания демонстрират, че поврежда нервните кафези.

 Олестра е нездравословна хранителна добавка

Олестра

Това съставлява подправена лой без калории. Тя замества мазнините в някои типове чипс и снаксове. От една страна, те минава през храносмилателния тракт, без да се усвоява (подобно на всички гореспоменати), като потиска усвояването на хранителни субстанции, които понижават риска от сърдечни болести. От друга обаче, се свързва с мастно-разтворимите витамини А, Е, Д и К и каротинина, които поддържат имунната система и предотвратяват някои типове рак. Лошото е, че ги отстрани от организма.

Пропилгалат

Подобен на бутилоксианизола антиоксидант сътрудник. Той е неразрешен за приложимост в бебешките храна, тъй като нервира храносмилателната система и кожата.

Калиев ацесулфам

Той се прибавя в желатиновите десерти и дъвките. Сладък е към 200 пъти повече от бялата захар. Редица проучвания демонстрират, че предизвиква рак, само че съгласно бранителите му няма задоволително данни за страничните му резултати.

Бутилоксианизол

Този антиоксидант се влага, с цел да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Намира се най-много в чипсове, растително масло, дъвки и други. Веществото е несигурно и в организма може да се трансформира в друго вещество. То води до паталагични промени в тъканите и поява на тумори.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР