Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и

...
Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и
Коментари Харесай

Политолог: Популярни лица се използват за привличане на гласове

 Вече имаме дълго чаканите публични резултати от изборите. Знаем и кои претендент депутати влизат в 45-ото Народно заседание. С изключение на Бойко Борисов, който се отхвърли от депутатското си място, всички останали водачи на партии ще влязат в него. Резултатите от тези избори родиха повече парадокси от други години и някои кандидат-депутати изпревариха други от същия изборен регион с доста по-малко гласове.

" Гласовете на партиите се събират на национално ниво и по-късно стартира деленето по райони. Спецификата е, че първо се разпределят на национално равнище ", обясни политологът Георги Киряков в  " България заран ".

По думите му се приказва, че някои от партиите си преразпределят места, само че това към този момент са само спекулации.

" Партиите подреждат водачите на листи, по този начин може да се окаже, че един претендент на двадесет и някое място може да измести лидер. В европейски избори няма такава законодателна норма - гласът, в случай че не е маркирана преференция, не се брои ", уточни той за .

Според него въпросът е дали в Народното събрание се изпълнява волята на гласоподавателите.

" Винаги ще се намерят специалисти, които да поучават по-неопитните като депутати, не е казусът в лицата. Проблемът е, че известни лица се употребяват за привличане на гласове. Сега доцент Атанас Мангъров е едно от най-популярните лица, само че това донесе единствено 0,5% за АБВ ", изясни събеседникът на Мирослав Димитров.

От думите на политолога стана ясно, че всяка система пробва максимално справедливо да разпредели гласовете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР