Вече е решено окончателно – първокласниците ще бъдат записвани в

...
Вече е решено окончателно – първокласниците ще бъдат записвани в
Коментари Харесай

Взеха решение: Първокласниците – в кварталното училище


Вече е решено дефинитивно – първокласниците ще бъдат записвани в кварталното учебно заведение. Критериите за банкет в първи клас стават универсални, като преимущество ще имат тези деца, които живеят най-близо до школото. Това е записано в Наредба №10 на Министерството на образованието и науката. Това съобщи пред Българска национална телевизия Венелина Николова, шеф на 125 учебно заведение в София, която е част от работната група за смяна на критериите за банкет на първокласници.

Тя добави, че за пръв път се вкарва и спомагателен аршин за уседналост и че към този момент педагогическите препоръки в учебните заведения няма да имат право да вкарват свои критерии за банкет на първолаците. Освен критерият за непосредственост до учебното заведение, за пръв се вкарва и аршин уседналост, като родителите ще бъдат класифицирани в четири групи:
Родители, които не са променяли непрекъснатия си адрес последните три години;
Родители, които не са променяли непрекъснатия си адрес една година;

Родители, които са трансформирали непрекъснатия си адрес последните три години;

Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да дефинират регионите на учебните заведения, с цел да проработят критериите за непосредственост и уседналост оптимално добре. Което значи, че още от идната година децата ще тръгнат на учебно заведение съгласно новите правила.

Според тези критерии децата, които живеят най-близо до учебното заведение, ще бъдат признати. Ако децата са повече, ще се ползват други, спомагателни критерии, които ще въздействат на това кой ще има право да бъде записан в отворените паралелки:

Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%;

Деца без двама родители;

Деца с братя или сестри в същото училище;

Деца, приключили подготвителна група в същото учебно заведение.

Венелина Николова акцентира, че по отношение на децата няма да се вкарват никакви други критерии, сигнали за каквито случаи се появиха при започване на настоящата образователна година. Относно друга концепция, появила се в последно време – учениците да заппочнат да учат единствено в една промяна, директорката счита, че реализацията ще бъде сложна, само че не и невъзможна. Преминаването към едносменен режим в учебните заведения ще отнеме доста време, преди да се извърши, тъй като сградният фонд не доближава.

"За страдание, в огромните градове ще се желае още доста време, с цел да минат учебните заведения на едносменен режим. Друг проблем е особеното качество на образованието в учебните заведения ", разяснява Николова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР