Вече 20 години жителите на селото питат кога църквата ще

...
Вече 20 години жителите на селото питат кога църквата ще
Коментари Харесай

Позната схема: Парите ”усвоени”. Ремонт няма

Вече 20 години жителите на селото питат по кое време църквата ще отвори порти. И получават вяра - в пари, отпуснати по Европейска стратегия. Но си остават единствено с вярата. Казват, че са излъгани. Това излиза наяве от репортаж на Нова телевизия.

Стотици хиляди левове са отпуснати за възобновяване на тяхната черква. Проектът е един от първите, които аплайват за европари по размер 322. Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство.

Кандидатстват през 2010-а година, а през 2012-а планът е утвърден. Предвидените от Фонд „ Земеделие " пари са близо 200 хиляди евро. Ремонтните действия стартират през 2013-а година. Две са фирмите-изпълнители в консорциум, които подписват контракт с църквата. Наетите служащи настояват, че не са получили заплатите си. Човекът, който дава отговор за храма, е отец Добрин.

"Ние сме създали ремонт по отношение на отпуснатите пари. Повече не можем да създадем. Нали разбирате, че 200 хиляди лв. за един храм, който е 200 квадрата, няма по какъв начин да стане. На нас ни трябват съвсем още толкоз да го приключим ", безапелационен е той.

Става ясно обаче, че отпуснатата сума е 340 000 лв., а не 200 000 лв.. Отецът твърди, че е единствено медиатор в цялата процедура, която би трябвало да стартира по негова и на църковното настоятелство самодейност. Но някои от църковните настоятели въобще не знаят, че са отпуснати пари за ремонт на храма и че са подписали контракт.

В плана, утвърден от Фонд "Земеделие ", са заложени и платени десетки строителни действия. Но служащите, които работят възобновяване на храма, настояват друго. А от фонда споделят, че по документи всичко е осъществено. Има и констативни актове от строителния контрол на място.

Фондът не може да вземе отношение, тъй като е изминал интервалът на мониторинг, който е 5 години след сключване на контракта. ОЛАФ също няма по какъв начин да се намеси. Този интервал съгласно Фонд „ Земеделие” е изминал февруари месец тази година.

Дали е съвпадане, само че в същия месец изпълнителят на плана Златко Николов Златков трансферира компанията си "Стройкомерс 86 " на различен човек. И въпреки всичко някакви гаранции съществуват. В контракта на фирмата-изпълнител с църквата ясно е посочено, че гаранционният интервал обгръща 5 години след датата на експлоатация-до 2019 година Само че компанията към този момент е трансферирана.

А хората от село Царски Извор се надяват, в случай че не за тази Коледа, за идната да има къде да възпламенят свещ и да се помолят за здравето на околните си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР