Вече 1,3 млн. лв. са отпуснати на тютюнопроизводителите, претърпели финансови

...
Вече 1,3 млн. лв. са отпуснати на тютюнопроизводителите, претърпели финансови
Коментари Харесай

1,3 млн. лв. дадени на тютюнопроизводители за щети

Вече 1,3 млн. лева са отпуснати на тютюнопроизводителите, претърпели финансови вреди от предишни години, заяви земеделският министър Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в село Пристое.

„ От държавна помощ в размер на 3,2 млн. лева, която бе гласувана при срещата на тютюнопроизводителите с премиера, към този момент са платени 1,3 млн. лева или близо половината от отпуснатата сума “, изясни Танева. Тя уточни, че това е първата по рода си сходна помощ, която се дава на производители, откогато страната може да дава помощи. „ Така че би трябвало да сте уверени, че това е особено схващане за сложното земеделие и активността, която сте правили “, обърна се земеделският министър към тютюнопроизводителите.

„ От 808 броя заявки близо 350 към този момент са платени. Това, което все още не е платено, е с противоположна информация за допълнения в документите, които би трябвало да се дадат, с цел да завърши заплащането. Надявам се до края на юни всичко да е реалност “, разяснява Танева.

Земеделският министър съобщи, че средствата ще облекчат хората за това, че не са получили парите за труда си. „ Кампанията беше удължена с още 7 дни. До 23 май могат да се подават заявки за подкрепяне. Това удължение го направихме поради дребните производители, които желаеха това ”, изясни Танева.

До 10 дни ще бъдат пуснати в употреба още две противоградови ракетни площадки, едната от които в Хасковско, сподели още Десислава Танева.

„ Три региона нощес бяха изумени от градушка. За страдание, прогнозите за времето в близката седмица са сходни “, съобщи Танева. Тя уточни, че от тези три региона два са без покритие за противоградова отбрана от изпълнителната организация за битка с градушките и провалите там са обилни. „ Един от регионите е затрупан и там провалите са доста по-малки. Защото противоградовата отбрана понижава силата на въздействието и градушката става с по-малки зърна “, сподели още тя.

Танева уточни, че в този случай страната има помощ за пропаднали на 100% площи. „ Веднага би трябвало да се уведомят регионалните и общинските дирекции по земеделие. Още нощес съответните общински служби по земеделие са в тези региони – в Карловско, в Новозагорско и в Свищовско. В момента се обследват площите и чакаме земеделските производители по тяхна преценка да подадат заявление за обезщетение от страната “, изясни тя. „ Държавата продължава въпреки и може би с нежеланите темпове като експедитивност да доизгражда нови ракетни площадки. Надявам се до 10 дни две площадки – едната от които в Хасковско, да могат да бъдат открити и вкарани в употреба “, акцентира Танева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР