Вдъхновени от примера на Никола Славчев, един от бележитите изследователи

...
Вдъхновени от примера на Никола Славчев, един от бележитите изследователи
Коментари Харесай

Потомка на Никола Славчев преиздаде книгите му

Вдъхновени от образеца на Никола Славчев, един от бележитите откриватели на предишното на Карлово и Карловския край, неговите потомци не престават по собствен метод делото му.

През 60-те години синът му Славчо обикаля Старо Карлово и снима къщите, строени по време на Възраждането, локалните занаятчии и доста от емблематичните лица на града. Преди няколко години Светла Славчева - дъщерята на Славчо и внучка на Никола Славчев, сподели тези фотографии на Национален музей " Васил Левски " - Карлово. А преди броени дни излезе от щемпел книга, фототипно издание на книгите и част от публикациите на Никола Славчев, квалифицирано от Светла. В него са включени книгите „ Теофан Райнов като бунтовник и възрожденец ”, „ Брайко х. Генов като национален будител ”, " Храмът „ Свети Николай ” в град Карлово " и „ Родното място на Христо Ботев ”. Те излизат през интервала 1934-1945 година. В томчето, което съдържа 180 страници, са включени и няколко публикации, оповестени в периодическия щемпел по това време.

" Христо Ботев е роден в Карлово, това за съседите на даскал Ботьо Петков не е изобретение или вест, само че то е нужно да се каже на ония, които настояват, че той е роден на друго място, в Калофер. Това написа още през 1933 година Никола Славчев, историк, краевед, читалищен активист и пръв организатор на къща-музей „ Васил Левски ” в Карлово.

" За карловци, които знаят името Христо Ботев, той е техен съгражданин, а появяването на предлаганите на читателя публикации от Никола Славчев пристигна като един отдушник. " Това споделят през 40-те години на предишния век членовете на специфичен комитет, образуван, с цел да реши разногласието в Карлово или в Калофер е роден Христо Ботев. В този комитет влизали все видни карловци, като Аристотел Янакиев, Асен Вълев, Христо Чернев, Никола Славчев, Ганчо Якимов, Георги Петров и Стефан Караиванов. Комитетът имал задачата да събере, подреди и издаде всички материали, отнасящи се за случая, да сложи въпросите, с цел да провокира способените среди и лица да кажат своята тежка дума.

Макар историците да откриха, че родното място на Ботев е Калофер, прочуването на Славчев дава скъпа информация както за разногласията по въпроса, по този начин и за живота в Карлово през 30-те години. А неговата книга " Храмът „ Свети Николай ” в град Карлово " и до през днешния ден е най-голямото изследване на историята на този незабравим храм, на връзките сред турците и българите в града и на живота и активността на хаджи Димитър Иванов - касиер на комитета за изграждане на карловската черква по време на Възраждането.

Никола Славчев е роден през 1880 година в Карлово. Завършил гимназия в София, само че по-късно се върнал още веднъж в родния си град. Една огромна фантазия го води през целия му живот - да изследва стопанското, културното и революционното минало на Карлово и Карловския край, с цел да напише неговата история, споделя неговата внучка Светла Славчева.

Той демонстрира огромен интерес към маслодайната роза и розопроизводството. Затова приготвя книга „ Минало, настояще и бъдеще на розовата просвета и промишленост ”. Запазен е и ръкописът му „ Карлово в своето стопанско, културно и революционно минало ”. Писал е публикации „ Карлово от епохата на Възраждането ”, „ Търговията и предишното на Карлово ”, Възрожденската карловска къща и двор ”, „ Страници от историята на църквата „ Света Богородица ”, „ Подвигът на три дами революционерки ”.

Зает да преследва фантазиите си, Никола Славчев е не запомнил да ни остави своята биография, споделя внучката му. Вдъхновение да направи фототипно издание на книгите и на няколко публикации от своя дядо дава друга книга - двустранно издание, отдадено на първия биограф на Васил Левски Георги Яковлев от Плевен, чийто създател е професор Иван Стоянов, и на първия организатор на къща-музей „ Васил Левски - Никола Славчев, с създател шефът на Националния музей „ Васил Левски ” - Карлово, Дора Чаушева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР