Вчерашният московски митинг за свобода на интернет събра повече участници

...
Вчерашният московски митинг за свобода на интернет събра повече участници
Коментари Харесай

Митингът за свобода на интернет в Русия събра повече участници от протестите срещу пенсионната реформа

Вчерашният московски протест за независимост на интернет събра повече участници от митингите против миналогодишната промяна, вдигнала пенсионната възраст в Русия, отбелязва "Комерсант ".

Федералните издания разказват и разясняват неделните акции под наслов "Против изолацията на рунет " - съветския бранш от международната мрежа, състояли се в Москва, Хабаровск, Воронеж и други градове. Участниците стачкуваха против неотдавнашните начинания на Народното събрание - законопроекта за "суверенен интернет " и въвеждането на отговорност при положение на изложение на "явно пренебрежение " към органите на властта. Организатори от Либертарианската партия и Дружеството за отбрана на интернет обявиха на митинга в Москва, че виждат в тези закони част от държавната тактика за стягане на контрола над интернет, създадена съгласно тях в резултат на гражданските митинги от 2011-2012 година, споделя "Комерсант ".

Изненадващо за самите оратори митингът в Москва стана най-голямата протестна акция от последните години в Русия - по данни на доброволци от плана "Белий счьотчик " ( "Белият брояч "), на бул. "Сахаров " са излезли 15 хиляди души - повече, в сравнение с митинга в отбрана на месинджъра Телеграм (12 300) и на комунистическия митинг против пенсионната промяна (12 хиляди). Полицията преброи 6500 участници в митинга, показва вестникът.

"Комерсант " припомня мотива за митингите. През февруари Държавната дума одобри на първо четене законопроект, неодобрен преди този момент от специалисти на държавното управление в Москва и от Сметната палата на Русия. Той планува в страната да се образува инфраструктура, "осигуряваща работоспособността на съветските интернет запаси при неспособност да бъдат свързани " със сървъри в чужбина. Внесен през декември от група парламентаристи отпред със сенатора Андрей Клишас, планът незабавно бе наименуван "закон за върховен интернет ".

Тези дни Държавната дума одобри дефинитивно закон против подправените вести и против деянията на "явно пренебрежение " към властта, които ще се санкционират с санкции до 100 хиляди рубли и 200 хиляди рубли при наново нарушаване или с арест до 15 денонощия.

Органите на реда не оповестиха за арести на вчерашния московски митинг, само че съгласно мониторинговия уебсайт "ОВД-инфо " са арестувани минимум 28 души - 15 преди акцията и още 13 след нея, написа опозиционният "Новая газета ". "Закопчаха ги, както нормално, без пояснения - мъже, дами, възрастни хора. Някои бяха удряни мощно, до момента в който ги задържаха. Трима бяха откарани от районните ръководства с спешна помощ ", добавя вестникът.

Организаторите предизвестиха, че след приемането на "закона за самостоятелен рунет " управляващите ще блокират някои запаси и криптирания трафик като цяло - да вземем за пример Ви Пи Ен каналите. Но до момента в който рунет е физически обвързван с световната мрежа, ще се появяват средства за заобикаляне на блокадите. Но интернетът в Русия ще стане по-бавен и по-скъп, написа "Московский комсомолец ".

Според електронния в. "Политика сегодня " протестиращите "играят по свирката на демократичните деятели, които им внушават, че на Запад интернет бил по-свободен, в сравнение с в Русия. Всъщност обаче в Германия, Англия, Съединени американски щати и други демократични страни работят много сурови закони, ограничаващи свободата в мрежата, каквито няма у нас " - в Руската федерация.

"Законът за върховен интернет въобще не лимитира потребителите в Русия - преди всичко той пази съветския сегмент от международната мрежа в случай че Съединени американски щати вземат решение да изключат Русия от интернет ", декларира пред онлайн изданието "ФАН " Александър Малкевич, ръководител на комисията по развиване на осведомителното общество към Обществената палата на Русия.

Руското общество към този момент дефинира закона като следващ опит за втурване на "желязна завеса ". Властите в Русия прочее възнамеряват тестово да изключат страната от световната мрежа до 1 април, отбелязва "Век ".

"Благодаря на всички участници - за нашия екип това стана симптом, че би трябвало да продължим цифровата си опозиция ", цитира изданието одобрение от Павел Дуров - създател на прекомерно известния в Русия месинджър Телеграм, преследван от управляващите след отвод да им даде криптираните данни на потребителите. "Век " назовава "дори неуместно държанието на правоохранителите в някои епизоди " от вчерашните митинги в Русия.

Както описа в Туитър известният опозиционер Алексей Навални, тъкмо преди началото на митинга в Москва служителите на реда оповестиха балончетата за безпилотни летателни апарати, за чието потребление се желае лиценз. В резултат на което елементарни въздушни балончета бяха конфискувани и натоварени в полицейски рейс. "Сиреч те арестуваха въздушни балончета. Най-доброто наименование за режима на Владимир Путин режим естествено не е "кървав ", а "глупав ", обобщи Навални.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР