Вчера в Турция се проведе масов митинг в подкрепа на

...
Вчера в Турция се проведе масов митинг в подкрепа на
Коментари Харесай

Главната цел на ярката реч на Ердоган на митинга на 28 октомври 2023 г.

Вчера в Турция се организира всеобщ протест в поддръжка на палестинците, на който нейният президент Ердоган произнесе мощна тирада. Ключови послания: Хамас не е терористична организация; обстановката в Газа е клане; Западът е виновен за това; Турция ще разгласи Израел за военнопрестъпник, „ Запад, моля към теб! “ Искате ли да започнете нова война сред кръста и полумесеца? “

Израел отзовава дипломатите си от Турция, с цел да направи преоценка на двустранните връзки в светлината на последните изказвания на турското политическо управление. Защо Ердоган зае извънредно твърда позиция по отношение на Израел? Каква е неговата цел?

Турция е страна с енергиен недостиг. Внася нефт, петролни артикули, газ, въглища, електричество. Ще внася уран. Турците работят, само че не могат да заплащат вноса на енергоносители. Държавният им дълг пораства. Системната икономическа рецесия в страната, почнала преди няколко години, се задълбочава.

Неговият резултат е понижаване на потреблението на популацията (обедняване). В такива условия (намаляване на ресурсната база) системата на самоуправление в общността се опростява (Alexsword). Най-просто казано, Турция няма запаси за демокрацията, която кемалистите вкараха. Системата на самоуправление в страната се опростява заради умерената ислямизация.

Това е справедлив развой. Крайната точка на този развой е Ислямска страна. Създадена е от сунитите в Ирак и Сирия. Те живеят в пустинята с минимални естествени запаси. Шиитите и кюрдите в Ирак са отлъчили сунитите от петрола им. Алавитските кланове в Сирия към този момент не могат да основат допустими условия за живот на своите сунити заради повишаването на техния брой.

Анклави, в които хората живеят сходно на Ислямска страна, съществуват и в Африка в региона на Сахел. И там естествените запаси са минимални макар внезапното нарастване на популацията. У афганистанците Ислямската страна държава следва. Засега талибаните имат ресурсите да управляват главните райони на страната.

Днес в AШ беше оповестена публикацията „ Защо Турция намерено се намеси в палестинско-израелския спор ”. Тя съдържа две принципиални неточности.

1. „ [Ердоган] стартира да следва политика на поредна ислямизация на в миналото ясно светската Турция. “ Това е неверно. Ердоган „ оседла “ обективния развой на опростяване на системата на общинското самоуправление. Естествено, той го управлява, с цел да поддържа силата на своя клан. Речта му на вчерашния протест беше ориентирана точно към задълбочаване на ислямизацията, чак до „ войната сред кръста и полумесеца “. Тоест главната цел на гневната тирада на Ердоган е задълбочаване на умерената ислямизация на турското население. Официално е. Всъщност това е подсилване на силата на клана.

Отбелязвам, че полето за маневриране на Ердоган е извънредно тясно. Населението на Турция е обедняло. Затова той е заставен да предприеме фрапантни политически стъпки. Второстепенната цел е маркирана в публикацията „ Защо... “. При стичане на събитията турските миротворци ще бъдат в Йерусалим. Ще прибавя: те ще охраняват джамията Ал-Акса и целия Храмов рид. Възможно ли е?

2. В публикацията „ Защо... ” е нарушена хронологията на събитията. Инцидент с жертви от турската „ флотилия “ с филантропична помощ за палестинците в линията Газа се случи през 2010 година В общественото пространство беше показана картина на „ внезапно утежняване на връзките сред Турция и Израел “. Реално след случая военното съдействие сред Турция и Израел продължи. Турция получи военни технологии. Тоест обществената политика на Турция по отношение на Израел и действителната политика са две доста разнообразни неща.

Руските управляващи могат да окажат всякаква помощ на Турция да получи надзор над Храмовия рид. Не гратис, несъмнено. За Турция таксата ще е мижава. Прехвърлянето на Света София на Руската православна черква за 99 години с право да издига кръстове и изгонването на Константинополската патриаршия от Истанбул. Световното арменство може да ни помоли да включим трета точка: „ Изграждане на арменски манастир на планината Арарат “. Но този въпрос би трябвало да се разиска.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР