Вчера са приютили украински бежанци. Това заяви пред БНТ министърът

...
Вчера са приютили украински бежанци. Това заяви пред БНТ министърът
Коментари Харесай

Проданов иска всички украински бежанци да са на пазара на труда след 31 май

Вчера са приютили украински бежанци. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на туризма Христо Проданов.

Той увери, че всички са получили средствата, които е трябвало да получат и е нямало закъснение.

Министърът уточни, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.

Той напомни, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за интервала от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за интервала от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за периода до края на май. След това е належащо към 10 дни информацията да бъде тествана, след което ще бъде изплатено дължимото.
 Улесняване на бежанците от Украйна да работят у нас, желаят HR експертите
Улесняване на бежанците от Украйна да работят у нас, желаят HR експертите

Браншовата асоциация упорства за незабавна среща по казуса с представители на институциите

Проданов означи, че е нужна инспекция, с цел да няма повтаряне. Около 25 000 лица би трябвало да бъдат тествани и съпоставени с Гранична полиция, Национална агенция за приходите, Агенцията за бежанците, с цел да не се получи по този начин, че страната би трябвало да заплаща за едно лице няколко пъти, изясни той и добави, че се ревизира и дали даденото лице не е почнало работа, тъй като то към този момент излиза на свободния пазар.

По негови думи са към 3000 случаите, в които едно лице попада в регистрациите на два хотела по едно и също време. Те са се записали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия.

Всички хотелиери ще си получат парите, даде обещание Проданов и предизвести, че системата не може да бъде излъгана.

Хотелиерите обаче са на ръба, тъй като не могат да се разплащат с доставчиците, да заплащат битови сметки и да се разплащат с личния състав. Те не знаят какво ще вършат с бежанците след 31 май.

Проданов съобщи, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.
 Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна
Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна

Украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в границите на 1 година

" По простата причина, че ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което би трябвало да стартират да живеят и работят, както всички останали ", акцентира той.

Министърът увери, че страната ще спомага за специфични групи за децата, с цел да има къде да бъдат оставени, до момента в който родителите им работят. Той уточни, че от диалозите с 6000 души 90% желаят незабавно да стартират работа, най-вече в бранш хотелиерство и ресторантьорство.
 До 20 април хотелиерите си получават парите за настанени бежанци
До 20 април хотелиерите си получават парите за настанени бежанци

Забавянето се получило поради дублирано настаняване

Въпросните25 000 души, за които страната заплаща, били извънредно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с огромни благоприятни условия - със скъпи коли, вършат бизнес, купуват парцели и те основават неверно усещане и отрицателен имидж, изясни Проданов.

Той уточни, че за първия интервал страната е изплатила 11,1 млн. лв. на хотелиерите за бежанците, само че сумата няма да надвиши 50 млн. до края на интервала. По думи на Проданов България кандидатства пред Европейски Съюз, с цел да възвърне парите в бюджета.

Според министъра сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР