Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци.

...
Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци.
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Ще настоявам след 31 май украинските бежанци да излязат на пазара на труда

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше закъснение, работим по графика, който сме декларирали. Това сподели в студиото на " Денят стартира " министърът на туризма Христо Проданов. Той съобщи, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.

Проданов повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за перода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за интервала от 1 до 31 априли, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за периода до края на май. След това е належащо към 10 дни информацията да бъде тествана, след което ще бъде изплатено дължимото.

Проданов съобщи, че е нужна инспекция, с цел да няма повтаряне. Около 25 000 лица би трябвало да бъдат тествани и съпоставени с гранична полиция, Национална агенция за приходите, Агенция за бежанците, с цел да не се получи по този начин, че страната би трябвало да заплаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е почнало работа, тъй като то излиза към този момент на свободния пазар.

Министърът на туризма сподели, че към 3000 са случаите, в които едно лице попада в регистрациите на два хотела по едно и също време. Те са се записали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила непрекъснато, с цел да извърши обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, даде обещание Проданов и предизвести, че системата не може да бъде излъгана.

Във Варна хотелиери настояват, че през вчерашния ден до 18.00 часа е нямало нищо по сметките им. Така е било и при хотелиерите в " Златни пясъци " и " Св. Св. Константин и Елена ". Хотелиери са вложили много лични средства.

В един от хотелите във Варна за 120 бежанци към този момент са изхарчени към 45 000 лева

Хотелиерите са на ръба, тъй като не могат да се разплащат с доставчиците, да заплащат битови сметки и да се разплащат с личния състав. Хотелиери не знаят какво ще вършат с бежанците след 31 май.

На въпрос дали хотелиерите са освободени от курортна такса Проданов съобщи, че това са локални налози и такси и решението се взима от общинския съвет.

Проданов съобщи, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.

" По простата причина, че ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което би трябвало да стартират да живеят и работят, както всички останали ", сподели министърът на туризма.

Заяви още, че страната ще спомага за специфични групи за децата, с цел да има къде да бъдат оставени, до момента в който родителите им работят. От диалозите с 6000 души, 90% желаят незабавно да стартират работа по-скоро в бранш хотелиерство и ресторантьорство, сподели Проданов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР