Вчера близо 58% от австрийците гласуваха за консерваторите или за

...
Вчера близо 58% от австрийците гласуваха за консерваторите или за
Коментари Харесай

Девет въпроса за изборите в Австрия

Вчера близо 58% от австрийците гласоподаваха за консерваторите или за крайната десница. Първо място зае консервативната Народна партия на 31-годишния Себастиан Курц, за второто се борят Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе и социалдемократите на Кристиан Керн. Окончателните резултати ще бъдат оповестени в идните дни, а след тях Австрия ще би трябвало да си отговори на следните въпроси.

Какво накара гласоподавателите да завият надясно?

За гласоподавателите, дали гласа си за десните партии, политиката във връзка с бежанците и интеграцията на мигрантите беше измежду главните въпроси. В предизборните си акции тези обединения се бяха съсредоточили съвсем напълно единствено върху тези тематики.

" Убежище и интеграция " - това е бил най-важният въпрос за 55% от гласувалите през вчерашния ден за спечелилите, консерваторите от Народната партия. Сред избралите Партията на свободата тази тематика е била съществена за 88%, сочи изследване на института за проучване на публичното мнение СОРА (кирилица - бел. прев.).

Защо Социалдемократическата партия изгуби мястото си като първа политическа мощ?

Пред гласоподавателите канцлерът Кристиан Керн беше декларирал, че ще работи старателно за продължение на настоящия икономически напредък на Австрия, както и че политиката му за основаване на работни места е почнала да дава резултат. Посланието му обаче значително не откри отзив, защото съгласно 45% от гласоподавателите през последните години страната е тръгнала надолу.

 Поддръжници на социалдемократите.
© Reuters

Поддръжници на социалдемократите.

Какво значи този избирателен резултат за Австрия?

В следвоенната история " това е един от най-големите земетресения в републиката ", съобщи политологът Петер Филцмайер. Той посочи, че за пръв се случва и консерваторите, и крайнодесните по едно и също време да получат поддръжката на гласоподавателите. На изборите в предишното постоянно усилването на едната партия е означавало намаляване на другата.

Ще има ли Австрия дясно ръководство?

Съставянето на коалиция сред двете десни партии наподобява доста евентуално, само че не и несъмнено. В изборната нощ заместник-председателят на " Партията на свободата " Норберт Хофер даде ясно да се разбере, че партията му няма непременно да влиза в обединения. " Мисля, че съдействието би могло да проработи само в случай че и двете страни се отнасят една към друга като еднакъв с еднакъв ", съобщи той. В състава на предстоящ кабинет неговата партия ще желае основните министерства на вътрешните и външните работи.

Ще бъде ли един подобен кабинет първият с присъединяване на крайната десница?

Не. Партията на свободата беше в коалиция със социалдемократите от 1983 до 1987 година, а сред 2000 и 2005 година с Народната партия.

 Поддръжници на
© Reuters

Поддръжници на " Народната партия ".

Има ли и различен вероятен вид?

Председателят на Народната партия Себастиан Курц може да сформира коалиция със социалдемократите. Вчера обаче водачът на социалдемократите Керн ясно съобщи, че в реалност не има вяра в реализирането на сходен сюжет. Изтъквайки сходните позиции на съперниците си по миграцията и други въпроси, канцлерът уточни: " Не е нужно кой знае какво въображение, с цел да се планува по какъв начин ще наподобява идващото ръководство. "

Какво значат изборните резултати за Германия?

Резултатите може да основат още проблеми за канцлера Ангела Меркел. Нейната партия Християндемократически съюз е под непрекъснат напън от сестринската си партия от Бавария Християнсоциалния съюз да втвърди позицията си във връзка с имиграцията. ХСС съумя да изкопчи от Меркел въвеждане на предел за имиграцията, умислен по австрийски пример. Призивите на ХСС за възбрана на бурките са също въодушевени от австрийското законодателство. И прагът, и възбраната са заимствани от начинания на " Народната партия ".

ХСС е обнадежден от изборната победа на Курц. " Като канцлер той ще бъде непосредствен, мощен сътрудник за Бавария - което включва и огромната задача за ограничение на миграцията към Европа ", сподели пред ДПА генералният секретар на ХСС Андреас Шойер.

Как ще се отрази това на политиката на Европейски Съюз към миграцията?

Лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе желае Австрия да работи в по-тясно съдействие със страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Тя блокира осъществяването на подхванатите от Европейски Съюз ограничения по линия на бежанците. И Щрахе, и Керн да вземем за пример са изтъквали своите връзки с унгарския министър председател Виктор Орбан, който е прочут със своето изключително твърдо мнение по въпроса за миграцията.

Ще се отразят ли австрийските избори в по-широк проект върху цялостната политика на Европейски Съюз?

Насърчена от резултатите в Австрия, Вишеградската четворка може да сътвори компликации на Германия и Франция в техните старания за създаване на по-активен Европейски Съюз. Четворката е известна със своите евроскептични мнения. Председателят на австрийските консерватори Курц прикани за създаване на подобен Европейски Съюз, който да се концентрира върху тематики като защитата на границите, в същото време оставяйки колкото се може повече въпроси на страните членки. Партията на свободата също желае децентрализация на Европейски Съюз. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР