Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в миналия векДо

...
Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в миналия векДо
Коментари Харесай

Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в миналия век

Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в предишния век
До 30-те години на 20-ти век пловдивските тепета са голи. Жегата освен няма къде да се утаи, само че се и усилва от нагряването на скалите. Тогава кмет на града е Божидар Здравков, останал без конкуренция в ръководството на града и до през днешния ден. Негова е концепцията тепетата да се залесят и за задачата не пожалва нито старания, нито средства. Вложен е и доста непринуден труд.

Наличието на извори на Бунарджика предпоставят построяването на незабравим комплекс в едната част на хълма - акведукти, три водни огледала, огромни тераси на три равнища, три огромни каменни пързалки. Години наред това е обичаното място на пловдивчани, същинско обществено средище, желан декор за фотоси.

С годините мястото лека бавно запустява, типът му сега е по-скоро на място, където да се скриеш, тъй като никой не върви. Предстои обаче смяна и нейната цел е да се върне истинския тип на комплекса, който продължава да притегля с хубостта си, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Пред жители на Пловдив в сряда бе показан планът, защото за него към този момент се разчу, а пловдивчани са изключително чувствителни към опитите да се строи на тепето. Впрочем има една история още от края на 19-ти век, обвързвана с желанието на княз Фердинанд да си построи замък горе на хълма и с отхвърли на тогавашния кмет Христо Г. Данов, който твърдо му отказал. В по-нови времена гъсто се засели единият завършек на Бунарджика, в който и по-рано имаше жилищни здания, да имаш там къща е въпрос на авторитет. Голямата част от хълма обаче си остава парк. Опитът на една частна компания да строи беше спрян.

В плана, който следва да се осъществя от септември, няма ново строителство. Предвижда се промяна на ВиК мрежата, ще бъде инсталирано ново осветяване, 60 видеокамери ще обезпечават наблюдението, ще има нова пешеходна алея с паваж или натурален камък. Най-съществената част на дейностите, които общо ще костват 1 млн. лв., е възобновяване в истинския му тип на комплекса с акведуктите, водните огледала и трите тераси. Едната ще бъде предопределена за спорт и игри, другата ще се насели с пейки и маси за шах, най- близо до водата ще има непрекъснати шезлонги и условия за отмора. Към акведуктите, които са над третата тераса с връзки към останалите две ще бъде построена рампа за хора с увреждания.

Пловдивчани чакат с неспокойствие възобновяване на този незабравим ъгъл, пренесъл във времето най-хубавите качества на пловдивското ръководство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР