Възстановено е електрозахранването в трите най-пострадали карловски села, съобщиха от

...
Възстановено е електрозахранването в трите най-пострадали карловски села, съобщиха от
Коментари Харесай

Възстановиха тока в наводнените карловски села, започва ваксинация срещу зарази

Възстановено е електрозахранването в трите най-пострадали карловски села, оповестиха от общинския спешен щаб.

До края на седмицата във всяко едно от обитаемоте места ще бъде разказано положението на инсталацията за улично осветяване, с цел да стартират спешните поправки.

Водоснабдяването е възобновено отчасти, като напълно без вода към момента е село Богдан. Работи се по построяването на краткотрайни водопроводни връзки, защото остарялата мрежа е съвсем напълно разрушена.

Все още водата в цялата Карловска община продължава да е негодна за пиянство и за готвене.

Oписът на вредите досега демонстрира, че наводнението в селата при започване на септември, ще коства най-малко 80 млн. лв. на страната. Ден преди началото на образователната година към момента няма транспортьор, който да се наеме да извозва децата от наводнените села до Карлово и назад, където би трябвало да тръгнат на учебно заведение.

" Със сигурност ще бъде открито решение за превоза на учениците от засегнатите села - Каравелово, Богдан и Слатина, до учебните заведения в регионалния град ",  съобщи пред Българска национална телевизия кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Досега нито една от компаниите не се съгласяваше на цената, препоръчана от локалните управляващи.

" Съгласувано е с регионалния шеф и с министъра на образованието. Ние търсим и съм уверен, че ще намерим решение, с цел да могат 212 деца да могат да бъдат извозвани до карловските учебни заведения ", съобщи Кабаиванов.

Освен това - от през днешния ден стартира доброволното имунизиране на жителите в наводнените села . Кризисният щаб там е обезпечил 200 броя ваксини против тетанус, дифтерит и коклюш, защото предизвестията на здравните експерти са, че придошлата вода може да донесе и доста болести. Трудноподвижните хора могат да заявят пред кметството, че желаят да бъдат ваксинирани и екипи ще дойдат в домовете им. Имунизациите може да се ползват и на доброволци, пристигнали да оказват помощ с разчистването на вредите.

Във водната буря починаха десетки домашни животни, почистването на улиците продължава, само че все пак има заплаха от разпространение на инфекции. В тази връзка продължава и дезинфекцията и по домовете на хората.

Общо 125 военнослужещи от Сухопътните войски и от Военновъздушни сили не престават през днешния ден да отстраняват вредите в потърпевшите карловски села, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Приоритетно се отстраняват вреди в публичните здания и частни домове на самотни хора, в най-засегнатите от бедствието обитаеми места. От 61-ва Стрямска механизирана бригада на терен са 85 военнослужещи с 6 единици техника в селата Слатина, Каравелово и Богдан. От авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево 40 военнослужещи оказват помощ в с. Богдан. 

В началото на септември проливен дъжд провокира наводняване в карловските села. Специализирани машини и чиновници на редица държавни институции, в това число пожарната, армията, пътната организация, горските стопанства, както и доброволци, се включиха в превъзмогването на последствията от наводнението. Военнослужещите се на терен от началото на бедствието. Служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели в неделя, че от 2 септември близо 1200 военнослужещи са на терен и са в помощ на хората в Карловско. Средно дневно в разчистването и възобновяване се включват над 120 военнослужещи от 61-ва бригада и двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово, както и курсанти, осведоми той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР