Възрастно семейство от Велико Търново живее на прага на бедността.

...
Възрастно семейство от Велико Търново живее на прага на бедността.
Коментари Харесай

Енергийна бедност, или как двама пенсионери преживяват с една пенсия

Възрастно семейство от Велико Търново живее на прага на бедността. Бюджетът, с който разполагат не стига за храна, медикаменти и отопление. Хората се надяват да бъдат включени в програмата за саниране, защото попадат в категорията енергийно небогати.

72-годишният Александър Александров и брачната половинка му Роза от Велико Търново живеят в ограничения и апетит. Мъжът няма задоволително трудов стаж, защото доста години от живота си се е грижил за болните си родители на легло. Останала му вярата, че откакто навърши 70 години, ще получи обществената пенсия за напреднала възраст, само че се оказало, че по закон няма право на такава.

„ Ние живеем под прага на беднотия, моята пенсия е под линията на всяка беднотия, за двама индивида, за мен и за мъжа ми, който е на 73 години и няма никаква пенсия за напреднала възраст, тъй като бил женен. Един закон 305 от 2017 година му отхвърля пенсия. Само моята пенсия е 395 лева при тези цени просто гладуваме, нямаме вечеря доста постоянно. В цялостен апетит сме, живеем оскъдно, мизерно, по-зле сме от европейските кучета “, споделя Роза.

Роза и Александър се отопляват на печка на дърва. Надяват се страната да ги подкрепи за топлоизолация на къщата им, която е със остаряла дограма и доста мъчно се стопля. Често заспивали на студено

„ Готови сме да се включим в тази стратегия, тъй като това обезпечава енергийна успеваемост на жилището и се понижат всички сметки и ще ни е топло “, продължава тя.

„ Да се смени дограмата, да се изолира, да е топла къщата. Дай Боже, популярност на Бога, нека стане “, споделя Александър.

Роза и Александър споделят, че живеят в боязън дали ще има какво да сложат на масата. Надяват се в случай че получат финансиране за изолираност на къщата да спестят пари от ток, с които да могат да си купуват повече храна и да не гладуват.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР