`Възраждане` и ГЕРБ отново се обединиха в парламента и поискаха

...
`Възраждане` и ГЕРБ отново се обединиха в парламента и поискаха
Коментари Харесай

`Възраждане` и ГЕРБ създадоха временна комисия за руския газ |

`Възраждане` и ГЕРБ още веднъж се сплотиха в Народното събрание и желаеха краткотрайна комисия за руския газ, спрян от " Газпром износ ". 

В проекторешението на ГЕРБ-СДС е планувано да се ревизира както въпросът с " Газпром ", по този начин и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз ". ГЕРБ оферират в комисията да влязат 14 души - по двама от всяка парламентарна група, като тя да работи за период от един месец. През това време следва да бъдат тествани и оценени всички документи и контракти, сключени от " Булгаргаз ", БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет.

В претекстовете на проекторешението е записано, че би трябвало да бъде открито за какво " Булгаргаз " не е резервирал самичък потенциали на природен газ, а е упълномощил това на медиатори. От ГЕРБ питат и за офшорната компания " МЕТ Трейдинг ", която съгласно тях е медиаторът, а сдружението - " МЕТ Холдинг " е обвързвано с " Газпром ". От ГЕРБ напомнят още, че настоящият шеф на " Булгаргаз " идва от същата компания. В претекстовете е посочено и плануваното нарастване на цената на газа с 35%. (Според държавното управление няма да има вдигане на цената, а тя ще остане на същите равнища или ще бъде понижена - б.а.)

От " Възраждане " на собствен ред оферират краткотрайната комисия да проучва " дейностите и желанията на Министерски съвет във връзка с доставките на природен газ ". В проекторешението е планувано комисията да заседава три месеца. В претекстовете на предлагането на депутатите от партията, в които се откриват съветски опорки, е записано, че с решението да не заплаща на " Газпром " в рубли държавното управление е " задълбочило рецесията с природния газ, обричайки бранша, бранша и стопанската система на страната на съществени тествания ". 

Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС опазиха проекторешението си с думите, че тематиката е от основно значение за националната сигурност на страната. Те още веднъж повториха обвиняванията на Борисов, че намесването на медиатори покачва крайната цена, която заплащат семействата. Същата теза зае и Искра Михайлова от " Възраждане ", която отбрани проекторешението на парламентарната си група и съобщи, че то е по-обширно.

Венко Сабрутев от Политическа партия съобщи, че групата ще поддържа основаването на такава комисия, тъй като ръководещите нямало какво да крият. По думите му в края на работата на комисията най-накрая опозицията би " спряла да приказва за нелепости ". Той добави, че от години държавното управление на ГЕРБ лъже, че България е енергийно диверсифицирана и никой няма да може да ни " спре кранчето ". Той цитира данните от предходната година, съгласно които 88% от газа в България идва от Русия. Теменужка Петкова пък съобщи, че страната е диверсифицирана и добави, че в случай че ГЕРБ не са построили газовата инфраструктура, то през днешния ден и " една молекула газ не би могла да влезе в страната ".

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ сподели, че парламентарната му група ще поддържа основаване на комисията, макар че тя била безсмислена. Тази теза поддържа и Мартин Димитров от Демократична България.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разяснява, че след прекъсването на доставките на газа от Русия цената ще се вдигне. Той съобщи, че бизнесът не знае " какъв брой ще коства баничката ". Аталай се усъмни, че българската диверсификация ще бъде пренасочване от единия огромен брат към по-големия брат (САЩ). "

Минути преди края на пленарния ден Десислава Атанасова предложи двете проекторешения да бъдат обединени, а срокът за работа на комисията да бъде два месеца. Предложението й в началото беше признато с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия, само че при прегласуването бе отхвърлено със 86 гласа " за " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " ), 83 " срещу " (ПП, Има Такъв Народ и ДБ) и 27 " въздържал се " ( Българска социалистическа партия, 1 от Демократична България и 4 от ПП)

Малко по-късно Българска социалистическа партия най-накрая проговори. Драгомир Стойнев разгласи, че групата му ще поддържа предлагането, само че изрази подозрения, че има опция на съветския газ. По традиция той отбрани синьото гориво на " Газпром " и добави, че надали ще бъде по-евтин. 

В този жанр мина двучасовият спор. В последна сметка комисия бе основана по предлагането на ГЕРБ-СДС с цялостно болшинство от 202 гласа " за ". Предложението на " Възраждане " бе отхвърлено - то събра поддръжката единствено на " Възраждане " и ГЕРБ-СДС.

В комисията влизат Радослав Рибарски и Васил Стефанов от Политическа партия, Делян Добрев и Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Атанасов от Движение за права и свободи, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от Българска социалистическа партия, Иво Атанасов и Снежанка Траянска от Има Такъв Народ, от Ивайло Мирчев и Владислав Панев Демократична България и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от " Възраждане ".

Бяха препоръчани трима претенденти за ръководители - Даниел Митов и Ангел Георгиев. Депутатите избраха Даниел Митов от ГЕРБ за ръководител с съвсем цялостно болшинство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР