Възпалителните чревни заболявания са едни от най-сериозните болести на гастроинтестиналната

...
Възпалителните чревни заболявания са едни от най-сериозните болести на гастроинтестиналната
Коментари Харесай

Проф. Пенчев: Пациенти с болестта на Крон понякога с години не се диагностицират правилно

Възпалителните чревни болести са едни от най-сериозните заболявания на гастроинтестиналната система, защото те не се лекуват, засягат хора в най-активна възраст – сред 20 и 40 година, и се отразяват на качеството им на живот за дълъг интервал. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Пламен Пенчев от Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ.

Поводът за диалога с него е Световният ден на възпалителните чревни болести, който се отбелязва през днешния ден, на 19 май.

„ Ние към момента нямаме построен народен указател и не можем да кажем какъв брой тъкмо са пациентите “, уточни проф. Пенчев. От думите му стана ясно, че у нас има четири регистъра на районно равнище, като три от тях са в София, а неотдавна – и един в Пловдив. „ Това е доста значимо, тъй като по този метод можем да планираме ресурсите си и да обхванем най-пълно потребностите на тези пациенти “, уточни лекарят.

Той осведоми, че симптоматиката на тези болести е доста разнообразна. „ При гноен колит тя е явна – примеси на слуз и кръв в изпражненията, които тормозят пациентите и те търсят доктор, диагнозата се слага относително бързо и надлежно лекуването най-често е навреме. Но при заболяването на Крон симптоматиката може да бъде най-разнообразна. Идват пациенти, които от време на време с години не се диагностицират вярно и лекуването стартира късно, тъй че това е доста значимо “, изясни проф. Пенчев.

Причините за болесттите пък по думите му се коренят в смяната на метода на живот – с доста стрес, с консервирани храни с доста добавки и с доста емулгатори. „ Бързият метод на живот и работа води до това – освен при нас, а във всички страни, които се приближават до западния метод на живот. Тези болести зачестяват. Разбира се, фактор е и това, че се усъвършенства диагностиката, усилват се диагностицираните случаи, само че това не значи, че те не нарастват и безусловно “, разяснява експертът.

По отношение на лекуването той уточни, че методът при всеки пациент е самостоятелен. „ При някои пациенти реализираме ремисия, която продължава с години. Други са принудени, макар че имат известни признаци, да се приспособяват към това положение и да живеят по този метод “, изясни проф. Пенчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР