Възникнало около 300 г. пр. н.е. селище Скаптопара, днес се

...
Възникнало около 300 г. пр. н.е. селище Скаптопара, днес се
Коментари Харесай

Благоевград в 30 минути

Възникнало към 300 година прочие н.е. населено място Скаптопара, през днешния ден се е трансформирало в огромния и хубав Благоевград. Красивият град притегля всекидневно десетки туристи и посетители, пристигнали както да се насладят на ненадминатата природа, по този начин и да видят незаменима композиция на остарялото с новото. Благоевград притегля туристи и посетители по няколко причини; извънредно положителната му локация – сред Солун и София, съществуването е незаменима природа и съчетанието от нови университети със старини здания.

Обединената постройка на Американския и Югозападния университет е може би първото нещо, което всеки посетител на града се стреми да види. Но реномираните университети, не са единствените институции, които се обитават в постройката. Там е още районната библиотека „ Димитър Талев”, читалище и дом на редица други културни действия.


Реновираната постройка на общината и трагичния спектакъл „ Никола Вапцаров” са една до друга. И до момента в който новата община, публично открита преди дни, ни показва един европейски Благоевград, то театърът ни връща доста години обратно. Запазеният интериор, приютил десетки истории през годините, е една от най-старите,а и най-посещавани здания в града. Билетите за театралните представления свършват за минути, а дребни и огромни споделят, че благоевградския спектакъл е едно от обичаните им места в града.

Благоевград не е единствено институции. Прочутата „ Главна улица”, нормално осеяна с красиви чадъри ни заварва без тях. Свалени са, след изобилните ветрове преди месеца. Все отново, улични музиканти не стопират да радват поданици и посетители, и да внасят нюанс.

Щандове и сергии също са непрекъснато наличие по улиците. И до момента в който лятото се продават главно слънчеви очила и гривни, а зимата шапки и ръкавици - пролетта ни посреща с мартеница. Много и разнородни продукти, които се продават от усмихнати продавачи, постоянно подготвени да създадат комплимент и да оказват помощ!

Цветята, осияли като че ли целия път до църквата в Благоевград, също са непрекъснато наличие. Уличните търговци умеят да се пазарят - обичат да виждат клиентите си наслади, изключително когато са с техните цветя. Жителите споделят, че пролетт тук е цялостно с лалета - едни от най-известните цветя в региона. Разнообразни цветове и шарки, те още повече разкрасяват града.

Самата черква в града е мястото, където можем да останем уединено с вярата си. Заобиколена от буйни дървета, тя като че ли съумява да ни скрие, да ни защищити и да ни помогне. Всекидневно посещавана от десетки благоевградчани, и локализирана в старинния квартал " Вароша ", тя е едно от най-големите благосъстояния на Благоевград.

Малките улички на града, задоволително необятни, с цел да мине кола, само че задоволително огромни, с цел да поберат хилядите истории, случили се на тях. Комбинацията от старинни къщи и ново построени здания като че ли ни придвижва на границата на два свята - остарелият Благоевград, запазил историята си, и новия Благоевград - подготвен за нови върхове.

И до момента в който се разхождахме, видяхме доста кучето, комфортно заспали в топлото време. Не обезпокоявани и не обезпокоителни никого.
Разходката в Благоевград може да продължи до безспир, парковете в града, езерото, градската градина и дребните квартали са нещо, което ще ви покажем в идващите ни публикации!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР