Възмутени майки са създали петиция под наслов Да върнем кукления

...
Възмутени майки са създали петиция под наслов Да върнем кукления
Коментари Харесай

Пореден абсурд: Ограничават кукления театър в детските градини във Варна

Възмутени майки са основали петиция под наслов " Да върнем кукления спектакъл в детските градини на гр. Варна! ". Причината за това е писмо от шефа на Дирекция " Образование и юношески действия " Лилия Христова, в което се показва, че основаната процедура да се организират над 10 представления в детските градини, за които се събират средства от родителите, се лимитира до най-вече две. От дирекцията декларират, че Наредбата е издадена по сигнали на родители, във връзка със средствата за театрални представления, които би трябвало да дават.

" Тази петиция е за всички тези родители, отраснали с кукленият спектакъл. За всички тези, които като мен, държат децата им да получават от време на време от магията на кукленият спектакъл, да бъдат инфектирани от това изкуство и пренесени в чудният свят на приказките. В забързаното ни всекидневие, малко от нас съумяват да водят събота и неделя децата си на спектакъл и вместо да се радваме, че театърът отива при децата ни, ние го гоним ", написа в петицията.
Много от майките декларират изрично, че ще поддържат петицията, която към този момент е подписана от 800 души.
" Това е следващата неприемлива интервенция от страна на Общината! Как ще забранят представленията в детските градини? Те забавляват децата и ги учат на просвета. Децата имат директен контакт с изкуството и даже в случай че тази възбрана е за да ограничи „ халтурата “ измежду децата, тя не разрешава правото на децата да харесват и да основат лична хармония. Когато децата са аудитория на театрално зрелище в детската градина, те се учат на театрална просвета, учат се да споделят усещания и имат нови тематики на диалог и тези тематики са свързани с изкуство. Ако желаеме да възпитаме грамотни, четящи, интелигентни деца с обич към духовното и културата, не бихме могли като общество да си позволим да заместим контакта на живото зрелище с плосък екран и интерактивни мобилни устройства ", разяснява възмутена майка.
Във Facebook един от актьорите в Държавен Кукления театър- Варна споделя и своята позиция:
" Във връзка с множеството запитвания на наши фенове за какво театърът ни към този момент не играе спектакли в детски градини на територията на Община Варна, показвам своята позиция като актриса и майка на дете в детско заведение.
В началото на декември м.г. беше издадена заповед от Дирекция “Образование и юношески дейности” до всички шефове на детски градини, която гласи, че не може да се изнасят повече от 2 представления годишно, и то по избрани мотиви. Не може да има ограничаваща заповед за спектакъл в 21-ви век! Родителите би трябвало да имат независимост сами да вземат решение, дали детето им да гледа куклен спектакъл, а не да им се постанова възбрана. Да се играе 2 пъти годишно, значи репертоарът ни да не надвишава тематиките за Баба Марта и Коледа. Къде отиват просветителните спектакли? Нашата задача, на Държавен куклен спектакъл – Варна, е със спектаклите си да учим децата на морални полезности, да разграничават положително и зло, да се срещат с художествена литература, с класическа музика, да се построяват като персони, устремени към положителното. На това сме посветили живота си и знаем, че го вършим добре, поради множеството награди, които получаваме от България и чужбина. Зад граница творчество ни се цени извънредно високо. Почти всяка година изнасяме спектакли в Китай, Южна Корея, Тайван, Турция и други В Азия желаят да заимстват нашата система за обучение на децата посредством изкуство, защото виждат позитивния резултат на нашите спектакли върху детската публика. Гастролирали сме в десетки страни и признанието, което получаваме, е най-голямата ни премия!
Ние в никакъв случай няма да спрем да творим и да въодушевяваме деца и родители. Салонът на театъра постоянно ще е цялостен, само че той не може да побере всички деца на Варна, по тази причина през седмицата посещаваме разнообразни детски градини. Като в една градина играем най-вече 4 пъти годишно. Родители споделят, че за тях също е доста по-удобно и финансово преференциално детето им да гледа спектакъл, до момента в който е на градина, в сравнение с в почивните дни. Вярвам, че тази разпоредба ще бъде поправена и правото на най-малките фенове да се потапят в магията на кукления спектакъл няма да бъде отнето! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР