Възможно ли е едно отложено дипломатическо посещение да предизвика най-високата

...
Възможно ли е едно отложено дипломатическо посещение да предизвика най-високата
Коментари Харесай

Който си играе с огъня, ще изгори: Китай и САЩ са в конфликт заради плана на Нанси Пелоси да посети Тайван

Възможно ли е едно отсрочено дипломатическо посещаване да провокира най-високата степен на напрежение сред Китай и Съединени американски щати за последните няколко години?

Очевидно - да, изключително когато една от необявените спирки от визитата е Тайван.

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси - третата най-важна политическа фигура в Съединените щати - стартира значима обиколка в няколко страни от Азия.

Официалните ѝ домакини са страни като Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Източници, близки до Пелоси, обаче настояват, че тя има планове дастигне и до Тайпе, столицата на Тайван.

Островната страна не е приета за самостоятелна от Китай, а управляващите в Пекин я възприемат като своя провинция. Само преди няколко дни Си Дзинпин организира телефонен диалог с Джо Байдън, по време на който китайският президент е изискал Съединени американски щати да не се меси в разногласието им с Тайван и е заплашил, че " който си играе с огъня, ще изгори в него ".

Евентуалното посещаване на Нанси Пелоси в Тайпе се пояснява от Пекин като неприятелски ход, въпреки че американската страна се разграничава от внушенията на Китай.

И въпреки всичко - визитата би била много значима. За първи път от 25 години Тайван ще посрещне американски политик на толкоз високо равнище.

Администрацията на Джо Байдън е пробвала да увери китайските управляващи, че няма причина за напрежение и че американската политика по отношение на претенциите на Китай към Тайван не се е трансформирала.

Вашингтон поддържа неофициални връзки с управляващите на острова за сметка на формалните си дипломатически връзки с Пекин, само че по силата на федерален закон държавното управление е длъжно да обезпечава оръжия на 23-милионната страна, с цел да може да подсигурява независимо защитата си.

В началото на 2022 година опасенията от възможен боен спор сред Пекин и Тайпе набъбнаха доста, до момента в който светът наблюдаваше хода на съветската инвазия в Украйна.

Нанси Пелоси възнамеряваше да посети островната страна още през април 2022 година, само че тогава азиатското ѝ " турне " беше отсрочено поради заболяване от Covid-19.

В делегацията, която тя води, участват ръководители и членове на няколко водещи комисии в Камарата на представителите на Съединени американски щати.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР