Възможно е да са били извършени военни престъпления по време

...
Възможно е да са били извършени военни престъпления по време
Коментари Харесай

„Amnesty International“: Вероятно са извършени военни престъпления в размириците между Израел и Газа

Възможно е да са били осъществени военни закононарушения по време на размириците сред Израел и палестинските бойци на територията на линията Газа през миналия месец, твърди  „ Amnesty International “ . В отчета на правозащитната организация се заключава, че израелските сили са направили безразборни въздушни удари , при които са починали палестински цивилни жители. В информацията се споделя също, че безразборният ракетен обстрел на въоръжената формация „ Палестински ислямски джихад “ (ПИД) е предизвикал гибелта както на израелски, по този начин и палестински цивилни жители. „ Amnesty International “ прикани Международния углавен съд да организира обширно следствие .

В отговор на изказването представител на „ Палестински ислямски джихад “ съобщи, че групировката приветства отчета, а израелските сили за защита не пожелаха да разясняват обществено.

По публични данни 34 палестинци и 1 израелец са починали при последния кръг от трансгранични бойни дейности , които избухнаха на 9 май и завършиха 5 дни по-късно с преустановяване на огъня, с помощта на посредничеството на Египет . Началото бе сложено от израелски военни самолети, които през нощта нанесоха въздушни удари, вследствие на които бяха убити трима висши командири на военното крило на „ Палестински ислямски джихад “ в домовете им, както и 10 цивилни лица, в това число родственици и съседи на въпросните мъже.

От „ Amnesty International “ обявиха, че стартирането на точно насочвани бомби в гъсто обитаеми региони, когато фамилиите спят, допуска, че „ тези, които са възнамерявали и разрешили офанзивите, са очаквали и евентуално са пренебрегнали евентуалните вреди за цивилното население “ . „ Умишленото осъществяване на безразборни офанзиви по своята същина е военно закононарушение, “ , предизвести още организацията, като добави, че понастоящем проверява девет офанзиви , в това число тези, които са били ориентирани против тримата командири на „ Палестински ислямски джихад “  в техните домове.

Правозащитната организация също по този начин показа, че е „ открила модел на широкомащабно заличаване на имущество “ в Газа вследствие на израелските удари, които „ не дават отговор на изключенията, при които нападението против домове и други цивилен обекти би било целесъобразно “ . Тя цитира нападението на 13 май над четириетажна постройка в бежанския лагер „ Джабалия “, в която по това време са живеели 42 души от многодетното семейство Набхан. Служителите на организацията не са разкрили доказателства , че постройката е била употребена за предпазване на оръжия или друго военно съоръжение, нито че наоколо са били изстрелвани ракети.

„ По време на следствието ни чухме шокиращи разкази за бомби, които унищожават домове, за татковци, които изкопават дребните си девойки отдолу под руините, за тийнейджърка, която е била смъртоносно ранена, до момента в който е лежала в леглото си с плюшено мече в ръце, “, показа Хеба Морайеф , шеф на „ Amnesty International “ за Близкия изток.

В отговор на израелските удари палестинските бойци са изстреляли над 1400 ракети към Израел , което е принудило десетки хиляди цивилни поданици да се скрият в бомбоубежища. Израелските въоръжени сили настояват, че общо 1139 ракети са минали през израелска територия, а към 430 от тях, са били ориентирани към обитаеми места, само че са били прихванати от системите за противоракетна защита.

„ Amnesty International “ разгласи, че ракетите , които не са попаднали в Газа , наподобява са умъртвили и трима цивилни палестинци , в това число две деца . В отчета се цитират разкази на родственици на децата, съгласно които те са починали, когато ракета е поразила улица „ Ал-Сахаба “ в град Газа в следобеда на 10 май. Палестинските сили от своя страна отхвърлят, че ракета е блъснала региона, и упрекват израелските удари за тези произшествия. Свидетели обаче споделят, че лица, свързани с групировката, са премахнали елементи от ракета директно след случая. Говорителят на „ Палестински ислямски джихад “ Тарик Салми не пожела да разяснява това, само че въпреки всичко съобщи пред “BBC ”, че отчетът на неправителствената организация потвърждава, че окупацията от страна на Израел е породила експанзията , защото са били осъществени тежки закононарушения . В отговор на това обвиняване Израел акцентира, че подхваща огромни ограничения в опит да избегне пострадването на цивилни лица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР