Възможно е да има компенсации за топлофикациите и на парното

...
Възможно е да има компенсации за топлофикациите и на парното
Коментари Харесай

Министър Николов: При поскъпване на газа са възможни компенсации през следващата зима

Възможно е да има обезщетения за топлофикациите и на парното за идващия отоплителен сезон при високи цени на газа. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов по bTV.

С вицепремиера и министър на финансите Асен Василев щели да преглеждат всяко топлофикационно сдружение, разясни той. От април обаче няма да се компенсират, защото отоплителният сезон приключвал.

По мотив прогнозата на " Булгаргаз " за 39% повишаване на газа от 1 май, министърът съобщи, че образуването на цената на природния газ се случва към съответен миг. Следствие от войната на тържищата има напрежение.

Точно в този интервал е имало растеж на фючърсите на нидерландската борса ТТF над 4 пъти., сподели Николов. Вероятно е да има нарастване на цената, само че защото цените на нидерландската борса в последните дни са се успокоили, то можело да бъде по-ниско. Той още веднъж повтори, че за март газът е поскъпнал с 3,5%, а не с 50-60%, както е на тържищата в Европа, само че никой не обърнал внимание на това.

По мотив 30% повишаване на газа от 1 януари, когато министър председателят Кирил Петков се разсърди, Николов съобщи, че на 1 януари е нямало война, имало е доста малко промени в пазара, разполагало се с доста механизми, нямало терзания за доставки.

" Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " правели всичко допустимо в подтекста на пазарната обстановка и дълготрайните контракти да се удържи ценовия удар. Процентът нарастване, което регулаторът ще утвърди е на база на заявление от " Булгаргаз ", импортирано на 1 април. В последните дни има утешение на цената. Преди войната цените бяха 80, сега са 135 евро, съобщи още той.

" Няма смяна на цената на парното, защото е време, в която е в действие мораториумът. В идващия интервал ще преглеждаме с вицепремиера Василев обстановката за всяка топлофикация и ще се търси опция за обезщетения на битовите консуматори за идващия отоплителен сезон ", сподели той.

Не се плануват обаче обезщетения за бизнеса, защото цената на природния газ у нас е по-ниска от всяка друга страна, тъй че промишлеността е конкурентоспособна. Той напомни, че България е с дълготрайни контракти и с само вместилище в района. До края на април ще продължи сезонът на рандеман на газ от хранилището в Чирен, като нормално той завършва през март и в този момент е продължен с месец. Консумацията на природен газ у нас не е толкоз висока и доставките могат да се случат и без " Газпром износ ". Естествено ще отнеме време и ще има други цени, посочи Николов.

Той съобщи още, че се договаря с сътрудниците от Азербайджан, имало задоволително свободни потенциали на терминали за полутечен газ и в Гърция, и в Турция. А в случай че цената на газа е прекомерно висока ще се откри метод за обезщетения.

В момента не текат договаряния с " Газпром ".

Да се водят договаряния с страна, която е във война не е найразумното нещо. Преговори ще стартират, в случай че изобщо стартират, при започване на втората половина на настоящата година и това би станало, в случай че няма война, боен спор в Украйна. В случай на договаряния по време на война цената би имала съставен елемент, който не е пазарен, счита министърът. Той съобщи още, че България е една от най-независимите страни от позиция на доставка на горива.

Няма причина да се трансформират цените на тока след рухване на мораториума, счита министърът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР