Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма

...
Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма
Коментари Харесай

Ройтерс: Възможно е България да получи дата за присъединяването към чакалнята на еврото

Възможно е България да получи дата за присъединението към механизма ERM II, предшестващ еврозоната, оповестява Ройтерс, представена от БНР.

Според представител на Марио Сентено, който оглавява Еврогрупата, България е изпратила писмо, с което удостоверява уговорките си за излекуване на банковия бранш.

Не е ясно какви тъкмо са новите задължения, само че дипломати от Еврогрупата разясняват, че новото писмо е " положителен знак ". Страната ни е удостоверила и настояването си за присъединение към ERM ll и банковия съюз.

Финансовите министри от еврозоната се събират в Брюксел в четвъртък. На нея ще участват и български представители, като ще се дискутират идващите стъпки на България по пътя към еврозоната.

Оценката на новите задължения обаче може да отнеме над една година и едвам по-късно, в случай че е позитивна, България може да влезе в ERM II.

" Получихме писмо от българските управляващи с задължения за твърдото им желание да влязат в ERM-II и в Банковия съюз ", сподели представителят на ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено.

Няма юридическо условие за страните, които желаят да влязат в еврозоната, да бъдат и членове на Банковия съюз, само че особено във връзка с България такова искане беше сложено, въпреки че страната ни покрива номиналните критерии за влизане във валутния съюз - под 3% недостиг от Брутният вътрешен продукт, под 60% дълг от Брутният вътрешен продукт и междинната инфлация за еврозоната.

Членовете на Банковия съюз на процедура предават суверенитет на ЕЦБ във връзка с надзора на финансовия си бранш и особено на банките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР