Възходът на финтех услугите и дигиталното банкиране може да стимулира

...
Възходът на финтех услугите и дигиталното банкиране може да стимулира
Коментари Харесай

Щатски банков регулатор предупреждава за сериозни рискове от възхода на финтех компаниите

Възходът на финтех услугите и цифровото банкиране може да подтиква финансови опасности и евентуална рецесия в дълготраен проект. За това предизвести Майкъл Хсу, началник на водещ банков регулатор в Съединени американски щати, прочут като Офис на регулатора на валутата (OCC), съобщи Ройтерс.

„ Вярвам, че финтех и огромните софтуерни компании имат съществено въздействие и изискват доста повече внимание от нас “, сподели Хсу на конференция в Ню Йорк, като означи, че навлизането на финтех компании в обичайния финансов бранш, в това число посредством партньорства с банки, основава повече трудност и „ деинтеграция “ в банковия бранш.

„ Силното ми чувство е, че този развой, оставен на самоуправление, евентуално ще се форсира и разшири, до момента в който не възникне сериозен проблем или рецесия “, сподели Хсу.

„ Банките и софтуерните компании, в опит да обезпечат безпроблемно потребителско преживяване, се сплотяват по способи, които затрудняват регулаторите да разграничат къде завършва банката и къде стартира софтуерната компания “, сподели Хсу. И защото оценките на финтех фирмите падат с повишаването на разноските за финансиране, банковите партньорства с финтех фирмите се усилват, добави той.

Това може да сътвори ИТ опасности към осведомителната сигурност и резистентност, а също по този начин повдига проблеми със отбраната на клиентите, сподели Хсу.

„ Все повече се безпокоя за „ незнайните “ и съм угрижен, че по-малко познатите опасности от този цифров преход са немаркирани и затова невидими. Както научихме от финансовата рецесия от 2008 година, рисковете, които са невидими, имат наклонност да се разрастват и по-късно да бъдат източник на неприятни изненади ", сподели Хсу.

По-рано Джийн Лудвиг, който заемаше поста на OCC преди Хсу, също предизвести, че регулациите за финтех са доста по-хлабави от тези, които би трябвало да съблюдават банките..

Лудвиг предвижда, че небанковите организации „ ще ни вкарат в идната финансова рецесия, в случай че не създадем нещо по въпроса “.

Американските регулатори бяха внимателни да разрешат на банките да се гмурнат в криптовалутите, които се сринаха през последните месеци заради опасения, че повишението на лихвените проценти ще постави завършек на ерата на евтините пари. Няколко крипто компании към този момент подадоха молба за отбрана от банкрут.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР