Въздухът в Пловдив днес е отровен, това показват данни на

...
Въздухът в Пловдив днес е отровен, това показват данни на
Коментари Харесай

Отрова! Въздухът в Пловдив днес е 15 пъти по-мръсен от нормите на СЗО

Въздухът в Пловдив през днешния ден е токсичен, това демонстрират данни на интернационалния портал IqAir, който наблюдава качеството на въздуха в целия свят.

Порталът проучва данните на двете публични станции за премерване на качеството на въздух в Пловдив, ситуирани в кв. " Каменица 1 " и в жр " Тракия ".

Според информацията въздухът в Пловдив е 15 пъти по-мръсен от допустимите параметри, заложени в " Насоки за качество на въздуха на Световната здравна организация ".

В момента под тепетата станциите демонстрират, че фините прахови частици от вида ФПЧ2.5 са 75 µg/m³ при възможни граници от 15 μg/m3 приблизително за 24 часа съгласно СЗО. По-грубите прахови частици ( ФПЧ10 ) пък са на стойности от 113.2 µg/m³ при възможни граници от 45 μg/m3 приблизително за 24 часа.

От портала поучават пловдивчани За да се предпазят от мръсния въздух, от портала поучават пловдивчани да носят маски навън, да употребявате пречиствател на въздух във вътрешните пространства, да пандизите прозорците, с цел да избегнете мръсния атмосферен въздух и да избягвате извършения навън.

Общият показател за качеството на въздуха, основан на най-различни замърсители, демонстрира висок рейтинг от 161 и е записан като " вреден ".



Прахът е главен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен резултат зависи основно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, включително мутагени, ДНК - модулатори и други, както и от сектора на респираторната система, в която те се отсрочват. Основни източници на прахуляк са индустрията, превоза и енергетиката.

Нивото на прахови частици е един от главните знаци, измерващи замърсяването на въздуха. Той визира повече хора от всеки различен замърсител. Основните съставни елементи на праховите частици са сулфат, нитрати, амоняк, натриев хлорид, черен въглерод, минерален прахуляк и вода. Състои се от комплицирана примес от твърди и течни частици от органични и неорганични субстанции, суспендирани във въздуха. Докато частиците с диаметър 10 микрона или по-малко, (≤ ФЧП 10) могат да обхванат и да се настанят надълбоко в белите дробове, още по-увреждащите за здравето частици са тези с диаметър 2,5 микрона или по-малко (≤ ФЧП 2,5). ФЧП 2.5 може да проникне през белодробната преграда и да влезе в кръвоносната система. Хроничното излагане на частици способства за риска от развиване на сърдечно-съдови и респираторни болести, както и от рак на белия дроб.

Влияние върху човешкото здраве

Прахът постъпва в организма най-вече посредством дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са изключително чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.
Вредният резултат на замърсяването с прахуляк е по-силно изразен при по едно и също време наличие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично деяние във връзка с дихателните органи и откритите лигавици. То се демонстрира с дразнещо деяние и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прахуляк и серен диоксид усилва общата смъртност при популацията, а при концентрации на половина по-ниски се следи повишение на заболяемостта и нарушение на белодробната функционалност. Продължителната експозиция на серен диоксид и прахуляк се демонстрира с повишение на неспецифичните белодробни болести, най-вече респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при доста по-ниски концентрации от ( 30 - 150 mg/m3), което е особенно мощно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното влияние на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечно-съдови болести.

Според българското законодателство

Наредба №12 от 15 юли 2010 година (обн. Дъждовни води, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) дефинира правила за пределно възможни концентрации (ПДК) за фини прахови частици. Въведените ПДК целят предотвратяване от техния нездравословен резултат върху здравето на хората и околната среда. Регламентирани са следните правила за фини прахови частици :
ФПЧ10
- СДН - 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно);
- СГН - 40 мкг/м3 ФПЧ2.5
СГН - 25 мкг/м3
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР