Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на

...
Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на
Коментари Харесай

Забраняват старите коли в центъра на София, снимат нарушителите и ги глобяват

Въвеждат възбрана за влизане на остарели коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се чака да проработи още в края на тази година. 

" Проектът за въвеждане на нискоемисионни зони е в две посоки - във връзка с превоза и във връзка с битовото отопление. Наредбата е качена на уеб страницата на Столичната община за публични съвещания в продължение на един месец до 16 юли. Всички заинтригувани могат да входират своите оферти по отношение на тази разпоредба ", съобщи зам.-председателят на Комисията по екология към СОС Анна Стойкова в студиото на  " България заран ".  

По думите ѝ главната цел на въвеждането на такива нискоемисионни зони е възстановяване качеството на атмосферния въздух. 

" Нискоемисионните зони следват своя ход във времето откакто цяла година към този момент се организират техническите прегледи по новия метод. То беше належащо, с цел да може Столичната община да стартира да вкарва нискоемисионните зони във връзка с превоза ", добави Ани Стойкова. 

" Нискоемисионните зони и в двете посоки ще бъдат проведени с етапност, а въпреки това има временен интервал до 2025 година. По отношение на превоза в плана на наредбата се оферират две зони за ниски излъчвания - огромен и дребен кръг. Малкият кръг е карето затворено сред булевардите " Сливница ", " Опълченска ", Патриарх Евтимий " и " Васил Левски ". Големият кръг отново стартира от " Сливница ", само че минава през " Петко Тодоров ", уточни зам.-председателят на Комисията по екология към СОС.  

Тя сподели, че правилото е както за превишената скорост. Нарушителите се снимат и получават съответните наказания, установени със закона.

" От 1 декември тази година се вкарва възбрана за прекосяване на колите, които са в първа екологична група. Това са колите без еко стандарт в продължение на три месеца. От 2025 година се не разрешава прекосяването на колите от втора екологична група, а от 2028 година - трета. За големия ринг възбраните стартират от 2025 година ", посочи Стойкова. 

И заключи, че без значение от двата кръга, ще могат да минават колите на живущите в тях, както и колите на хората, които са с неработоспособност. 

" Тези изключения включват и колите със специфичен режим на деяние, както и колите на публичния превоз ", добави Анна Стойкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР