Въвеждането ясна, бърза и ефективна процедура по получаване на стартъп

...
Въвеждането ясна, бърза и ефективна процедура по получаване на стартъп
Коментари Харесай

Демократична България внесе законопроект в НС за бърза процедура по получаване на стартъп виза

Въвеждането ясна, бърза и ефикасна процедура по приемане на стартъп виза планува импортираният в парламентарното деловодство законопроект на “Демократична България " за изменение и допълнение в Закона за чужденците в Република България. Целта е възстановяване средата за стартъпи и привличане на висококвалифицирани фрагменти и бизнес насочени хора, изключително от бранша на високите технологии. Според претекстовете на вносителите на плана с изключение на бежанци от Украйна, в този момент към България идват от ден на ден хора от Молдова, Беларус и Русия, които желаят да трансферират бизнеса си у нас, оповестиха от пресцентъра на партията .

Предвижда се удостоверението за високотехнологичен и/или новаторски план да се издава от министъра на нововъведенията и растежа. Установяват се нови отговорности за чужденците да потвърдят, че разполагат с задоволително средства за живот в България, както и че същите имат здравна застраховка. Едновременно с това се слага и условие за регистрация като съучастник или акционер в българско комерсиално сдружение в едномесечен период от приемане на разрешението за престояване. При нарушаване на условията ще се лишава удостоверението за високотехнологичен и/или новаторски план при неизпълнението им, като отнемането на удостоверението ще докара и до отпадане на основанието за престояване на чужденеца в страната ни.

Поставя се ограничаване за броя чужденци - до четири лица, които могат да получат стартъп виза, надлежно позволение за престояване с един общ високотехнологичен и/или новаторски план. По този метод се обезврежда рискът от злоупотреби с този механизъм за миграция в България. Предвидена е и опция за така наречен събиране на семейство.

“Демократична България " чака с препоръчаните от нея промени в Закона за чужденците да се улесни достъпът до разрешенията за непрекъснато престояване у нас посредством стартъп визи, като отпаднат административни спънки за чужденците-предприемачи. Това ще направи България привлекателна дестинация за насърчаване на бизнес, привличане на вложения и трайно определяне на хора (последното е и форма на битка с демографската криза). В последна сметка новата уредба непосредствено ще докара до стопански напредък в резултат на нарастването на новаторските и насочени към напредък компании. От друга страна, плануваните наложителни условия към чужденците ще предотвратят риска в страната трайно да се открият хора, които няма да развиват високотехнологична или новаторска активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР