Въвеждането на санкции срещу проекта Северен поток-2 и неговото спиране

...
Въвеждането на санкции срещу проекта Северен поток-2 и неговото спиране
Коментари Харесай

Fitch: Спирането на „Северен поток-2” ще вдигне цените на газа в Европа

Въвеждането на наказания против плана „ Северен поток-2 ” и неговото прекъсване ще докара до стабилно понижаване на доставките на съветски газ в Европа. Това, от своя страна, може да докара до нов скок в цените на газовия пазар, счита старши шефът на групата по естествени запаси на интернационалната рейтингова организация „ Fitch ” Дмитрий Маринченко, предава БГНЕС.

Републиканците в Конгреса на Съединени американски щати изготвиха законопроект, който планува наказания против съветския държавен дълг и тръбопровода „ Северен поток-2 ”. Предвижда се, по-специално, да бъдат въведени наказания против организации, имали отношение към планирането, построяването и техническото обслужване на газопровода „ Северен поток-2 ”.
Олаф Шолц: Ако Русия нападне Украйна, Германия може да спре " Северен поток 2 "
Германия е подготвена да разиска прекъсването на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че Русия нападна Украйна, съобщи във вторник немският канцлер О...
Прочети повече
В случай, че глобите бъдат въведени, участниците в плана, дали дългово финансиране и купувачите на газ – интернационалните компании, ще би трябвало да ги съблюдават, посочи Маринченко. Освен „ Газпром ” във финансирането вземат участие още пет европейски компании: Uniper, Shell, Wintershall Dea, Engie и OMV. Финансирането от тези компании е обезпечено на възмездна основа, тъй че рискът от невръщане на вложенията е съвсем напълно върху „ Газпром ”, споделя специалистът.

„ Но това е формалната страна на въпроса. Неформалната се състои в това, че прекъсването на плана може да докара до трайно понижаване на доставките от Русия, ако „ Газпром ” не желае да усили преноса през Украйна. А това, от своя страна, ще докара до стабилно повишение на цените на газа. От това задграничните купувачи на съветски газ могат да изгубят ”, предизвести Маринченко.

Според него, новата санкционна изразителност по-вероятно има за цел предварителна защита. „ От огромно значение е дали в скоро време ще спадне напрежението в геополитическото опълчване, което се изостри през последния месец ”, счита той.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР