Въвеждането на абсолютната давност е само първа стъпка за решаването

...
Въвеждането на абсолютната давност е само първа стъпка за решаването
Коментари Харесай

Омбудсманът: Абсолютната давност е първа стъпка за проблема с ”вечния длъжник”

Въвеждането на безспорната отминалост е единствено първа стъпка за решаването на въпроса с „ безконечния дебитор “. Той би трябвало да бъде решен изцяло, защото е систематичен проблем.
Това разяснява пред бТВ омбудсманът Диана Ковачева. По думите й на хората, от които повече няма какво да се вземе, би трябвало да им бъде даден втори късмет.

„ Въпросът с „ безконечния дебитор “ ще бъде решен и с въвеждането на идната стъпка, а точно Закона за персоналния банкрут, при който ще има опция за преценка на добросъвестността на хората. Тоест дали те се намират в трайна и непрекъсната неспособност да заплащат своите отговорности “, изясни Ковачева.

„ С безспорната отминалост ще бъдат погасени всички отговорности, които не са били събрани в границите на 10-годишен интервал. Това значи, че няма да бъде направена преценка на добросъвестността на индивида. Дали фактически не заплаща, тъй като не може да го направи, или тъй като се е крил и кредиторите не са могли да го намерят. Трябва да имаме поради, че това има демотивиращ резултат към хората, които въпреки и със усложнения, въпреки всичко погасяват отговорностите си. Именно по тази причина Законът за персоналния банкрут ще бъде по-обективният метод за решаването на този проблем “, изясни Диана Ковачева.

Тя добави, че при нея постъпват доста тъжби по този въпрос. Получава и доста тъжби, свързани с колекторски компании и компании за бързи заеми. Именно по тази причина, съгласно нея, и този проблем би трябвало да бъде решен.

„ За мен е извънредно значимо да бъдат въведени промени, при които Комисията за отбрана на потребителите да следи за общите клаузи, в които постоянно има неравноправни клаузи, които биват отменяни от съда след това, само че на процедура не всеки стига до съд. Съветвам всеки, който тегли бърз заем, да чете деликатно контракта, който подписва. Оказва се, че единствено до момента в който подписваш контракта дългът ти от 3000 нараства на 10 000 лева, пред още да започнеш да плащаш “, разяснява Ковачева.

Според нея би трябвало да има и съответна отбрана във връзка с третите лица, които подсигуряват непознат дълг. Такава рекомендация е изпратила в Народното събрание пред към месец и половина.

„ В момента липсва отбрана на поръчителите по заемите, защото те се появяват на един много късен стадий в изпълнителното произвеждане и не са имали преди този момент опцията да защитят своите права “, разяснява омбудсманът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР