Във вторник Toyota Motor повиши прогнозата си за оперативната печалба

...
Във вторник Toyota Motor повиши прогнозата си за оперативната печалба
Коментари Харесай

Toyota изненада анализаторите и повиши прогнозата си за годишната печалба

Във вторник Toyota Motor увеличи прогнозата си за оперативната облага за цялата година с близо 9%, откакто приходите ѝ за третото тримесечие надвишиха упованията на анализаторите с помощта на по-слабата йена и мощните продажби на коли с висок марж и хибридни транспортни средства.

Акциите на японската компания нарастнаха с 4,4% след известието, възстановявайки се от 0,7% спад малко по-рано.

По-високата прогноза на най-продавания авто производител в света контрастира с прогнозите на доста от неговите съперници, които предизвестиха за слаб растеж на продажбите и оповестиха съкращения на производството през тази година поради високите лихвени проценти и забавянето на търсенето на електрически транспортни средства, показва CNBC.

Toyota, която изостава в производството на електрически автомобили, задвижвани с акумулатори, се чака да реализира по-добри резултати от съперниците си през тази година, подкрепена от постоянното търсене на хибридни коли, чийто пионер преди повече от четвърт век е моделът Prius.

Японският производител увеличи прогнозата си за облагата за настоящата година до 4,9 трилиона йени (33 милиарда долара) от предстоящите по-рано 4,5 трилиона. Това е доста над междинната прогноза на анализаторите от 4,6 трилиона йени, съгласно данни на LSEG.

Оперативната облага на Toyota за трите месеца до 31 декември възлиза на 1,68 трилиона йени, което е със 75,7% повече от миналата година и надвишава междинната прогноза за облага от 1,3 трилиона йени, направена в анкета на LSEG измежду девет анализатори.

Хибридите съставляват към една трета от общите продажби на повече от 10 млн. автомобила на марките Toyota и Lexus през предходната година.

През третото фискално тримесечие продажбите на хибриди нарастват с 46%, допринасяйки за 11% нарастване на общите продажби. По географски симптом Северна Америка, най-големият пазар на Toyota по размер, регистрира най-силен растеж от 28% нарастване на продажбите.

На родния ѝ пазар в Япония продажбите скачат с едвам 5%, само че точно там Toyota регистрира най-високи облаги и марж измежду главните си пазари. Япония е съдействала за две трети от тримесечната облага на компанията и е генерирала 20% действен марж, доста над медианния за компанията от 14% и 3,4% за Северна Америка.

По-слабата йена, която се срина с към 10% по отношение на $ от края на 2022 година насам, ускорява въздействието на постоянните световни продажби на Toyota, което ѝ оказа помощ да остане най-продавания авто производител в света за четвърта поредна година, откакто означи рекордните 11,2 млн. продадни автомобила за 2023 година

Но компанията се сблъсква с поредност от кавги, свързани с процедурите за изпитване на артикули, които заплашват да навредят на репутацията ѝ във връзка с качеството и сигурността.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР