Във вторник най-висшият съд на Аризона постанови, че закон от

...
Във вторник най-висшият съд на Аризона постанови, че закон от
Коментари Харесай

Аризона използва закон от 1864, за да забрани абортите

Във вторник най-висшият съд на Аризона постанови, че закон от 1864 година, забраняващ съвсем всички аборти , е използван - алегорично решение с значими изборни последствия единствено няколко месеца преди президентските избори в този основен южен щат на Съединени американски щати.

Този закон не разрешава всички аборти от момента на зачеването, в случай че животът на майката не е в заплаха, посочи Агенция Франс Прес.

Изнасилването или кръвосмешението не се смятат за годни изключения . Въпреки това основният прокурор на Аризона, демократът Крис Мейс, от дълго време предизвестява, че няма да преследва правосъдно.

Върховният съд на Аризона постанови, че законът, който не е работил в продължение на десетилетия, към този момент е " използван ".

Съдиите постановиха, че няма причина законът да не се ползва , защото конституционната отбрана на абортите е анулирана през 2022 година, което прави всеки щат виновен за приемането на закони по тематиката.

Макар че към този момент е малко евентуално законът да се ползва на процедура, обстановката може да се промени с изборите - в Съединени американски щати се избират прокурори.

Ето за какво това решение покачва електоралния залог в навечерието на президентските избори, в основен щат, където Джо Байдън завоюва против Доналд Тръмп единствено с 10 000 гласа през 2020 година

В понеделник Доналд Тръмп акцентира, че в случай че се върне в Белия дом, желае да даде на щатите свободна ръка да одобряват закони за абортите. " Щатите ще дефинират посредством гласоподаване или посредством закон, а може би и посредством двете. Каквото и да решат, то би трябвало да бъде закон ", сподели той.

Абортите са съществена тематика на консервативното придвижване от няколко десетилетия, само че анулацията на федералната гаранция за правото на аборт се оказа извънредно непопулярна измежду американската общност на няколко скорошни избори.

Джо Байдън незабавно осъди " жестокия " закон. Критикувайки " още по-крайната и рискова " възбрана на абортите, президентът на Съединени американски щати съобщи, че решението на съда в този западен американски щат, което е от решаващо значение за изборите през ноември , е резултат от определени представители на републиканците, " които са решени да лишават свободата на дамите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР