Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО и знамето

...
Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО и знамето
Коментари Харесай

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО

Във вторник Финландия публично се причисли към НАТО и знамето й се развя пред централата на военния блок в Брюксел - историческа смяна в политиката, провокирана от съветското навлизане в Украйна, която бе посрещната от Москва със опасност за контрамерки, съобщи Ройтерс.

Присъединяването на Финландия, с което бе комплициран завършек на седем десетилетия на военно необвързване на страната, почти удвоява дължината на границата, която Организацията на Северноатлантическия контракт има с Русия, и укрепва източния ѝ фланг, защото войната в Украйна продължава, без да се вижда решение.

" В продължение на съвсем 75 години този популярен съюз защитаваше нашите нации и продължава да го прави и през днешния ден ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на церемонията. " Войната обаче се завърна в Европа и Финландия реши да се причисли към НАТО и да бъде част от най-успешния съюз в света. "

На церемонията по издигането на националния байрак на Финландия боен оркестър извърши националния химн на страната, последван от химна на НАТО, показва Би Би Си. Недалеч от формалното събитие дребна група стачкуващи, развяващи украински флагове, скандираха " Украйна в НАТО ", напомняйки за какво необвързаната Финландия изиска да се причисли дружно с Швеция през май 2022 година

Турция и Съединени американски щати разискват разширението на НАТО

По-рано Столтенберг означи, че съветският президент Владимир Путин е показал опълчването на разширението на НАТО на изток като едно от основанията за нахлуването в Украйна.

" Той получава тъкмо противоположното... Днес Финландия, а скоро и Швеция ще стане пълновръстен член на алианса ", сподели Столтенберг, представен от Ройтерс.
Финландският президент Саули Ниинистьо съобщи, че най-значимият принос на Финландия към общото въздържане и защита на НАТО ще бъде отбраната на личната ѝ територия. Все още следва забележителна работа за съгласуване на тази активност с НАТО, сподели той.

" Това е популярен ден за Финландия и желая да кажа, че това е значим ден за НАТО ", съобщи Ниинистьо на взаимна конференция със Столтенберг.
Кремъл реагира, че Русия ще бъде принудена да предприеме контрамерки. Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че присъединението на Финландия покачва риска от по-нататъшна ескалация на спора в Украйна.

Като се отхвърля от неприсъединяването, Финландия позволява рискова историческа неточност, която ще утежни връзките с Москва и ще наруши статута ѝ на фактор, укрепителен доверието в Балтийско море и в Европа като цяло, разяснява съветското министерство на външните работи.

Би Би Си цитира представителя на Кремъл Дмитрий Песков, който предизвести, че Русия ще " следи от близко " какво се случва във Финландия, и дефинира разширението на НАТО като " нарушаване на нашата сигурност и националните ни ползи ".

" Това към този момент е в предишното. Финландия се трансформира в един от дребните членове на НАТО, който не взема решение нищо, губейки специфичния си глас в интернационалните каузи. Сигурни сме, че историята ще оцени тази прибързана стъпка ", се споделя в изказване на съветското външно министерство, съобщи Ройтерс.

" Ще засилим военния си капацитет на запад и северозапад ", съобщи съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, представен от РИА Новости, макар че Русия към този момент изпитва усложнения да активизира сили против Украйна.

" Поздравявам целия народ на Финландия ", сподели на собствен ред украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание. " Руската експанзия ясно потвърждава, че единствено груповите гаранции, единствено превантивните гаранции могат да бъдат надеждни. "

Ерата на стратегическо неприсъединяване на Финландия стартира, откакто страната отблъсква опита за руска инвазия по време на Втората международна война и избира да поддържа другарски връзки със своя комшия.

Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е " дипломатическа победа " за Турция

Нахлуването в Украйна през февруари 2022 година обаче накара финландците да потърсят сигурност в границите на пакта за групова защита на НАТО, съгласно който нападението против един член е нахлуване против всички.

От края на Студената война преди три десетилетия Москва следи поредни талази на разширение на НАТО, а въпросът беше противоречив даже преди нахлуването в Украйна.

НАТО неведнъж е подчертавала, че е само защитителен съюз и не заплашва Русия. Москва твърди, че даването на тежко въоръжение на Украйна от страните от НАТО след началото на войната потвърждава, че Западът се стреми да унищожи Русия.

Присъединяването на Финландия дава на НАТО забележителен боен капацитет. Тя е една от дребното европейски страни, които са запазили наборна войска през десетилетията на мир, опасявайки се от прилежаща Русия. Финландските сухопътни, военноморски и военновъздушни сили са подготвени и оборудвани с една съществена цел - да отхвърлен всяка съветска офанзива.

Асошиейтед прес напомня, че Финландия има 1340-километрова (832 мили) обща граница с Русия и за разлика от множеството членове на алианса не е понижила разноските за защита и вложенията в този бранш след края на Студената война.

" Те са обучавали и изграждали огромна войска в продължение на доста години и поддържат това високо равнище на подготвеност. Финландия е и страна с извънредно високо равнище на резистентност, на подготвеност на цялото общество ", сподели Столтенберг.

Страната оказва помощ и за попълването на геополитическия пъзел на НАТО, като запълва огромна празнота в стратегически значимия район на Балтийско море в северната част на Европа.

Ройтерс цитира финландци, че влизането на страната им в НАТО ги е предиздвикало да се усещат по-сигурни.

Във Виролахти, покрай съветската граница, 70-годишният пенсиониран инженер Илка Лансиваара, чийто татко е бил водач от военновъздушните сили през Втората международна война, е окачил знаме на НАТО в профил на къщата си. " Това е специфичен ден за Финландия. Сега зад нас стои (външна) мощ, а освен нашите лични сили. "

В съветския град Санкт Петербург, който се намира единствено на към 150 км от финландската граница, хора обявиха, че Финландия сама ще си сътвори проблеми, като се е включила към НАТО.

" Смятахме я за братска страна от капиталистическия свят, най-близка до нас по дух, по... взаимноизгодни стопански връзки. Сега обаче ще я считаме за страна, която е недружелюбна към нас ", споделя мъж, показал се като Николай.

Миналата година Финландия и нейната съседка Швеция подадоха дружно молби за участие в НАТО, само че кандидатурата на Швеция е блокирана от Турция и Унгария.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом съобщи пред кореспонденти, че упоритостта на страната е да стане член на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на " терористични групировки " - нещо, което той отхвърля - и изиска изгонването им като стъпка към ратификацията.
Унгария от своя страна е недоволна от шведските рецензии против резултатите на министър-председателя Виктор Орбан в региона на демокрацията и върховенството на закона.

При предаването на документа за присъединение на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън финландският външен министър Пека Хаависто съобщи, че има доста значима първична задача: " Задачата е да ви предадем за складиране и нашата ратификация за шведското участие ", заяви Би Би Си.

Столтенберг към този момент сподели, че най-важното е Швеция да се причисли допустимо най-скоро, а финландският президент съобщи, че чака с неспокойствие да посрещне скандинавската съседка на идната среща на върха на НАТО в Литва през юли.

" Финландия е страховит съдружник, доста кадърен, споделя нашите полезности и ние чакаме безпроблемен преход към полагащото ѝ се място на масата ", съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати при НАТО Джулиан Смит за английската медия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР