Във вторник, Европейският парламент прие предложенията си за укрепване на

...
Във вторник, Европейският парламент прие предложенията си за укрепване на
Коментари Харесай

Преди европейските избори през юни 2024 г. членовете на ЕП предлагат правила за избор на водещ кандидат

Във вторник, Европейският парламент одобри предложенията си за подсилване на демократичното измерение на европейските избори през 2024 година и за системата за избор на водещ претендент .

В отчета, получил 365 гласа „ за “, 178 гласа „ срещу “ и 71 гласа „ въздържал се “, се приканва за ограничения за стимулиране на изборната интензивност на изборите , които ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година, тъй че тя да надвиши интензивността, регистрирана през 2019 година Парламентът се стреми да усили оптимално въздействието на предизборните акции и е концентриран върху следизборната процедура за основаване на идната Европейска комисия и избирането на нейния ръководител, както и върху това всички жители да могат да упражнят правото си на глас.

В деня след изборите

Членовете на Екологичен потенциал упорстват за ясна и достоверна връзка сред избора на гласоподавателите и избора на ръководител на Комисията . Процесът следва да зависи от обезпечаването на болшинство в Парламента в сходство с Договора от Лисабон, споделят те, и подмолните покупко-продажби на Европейския съвет би трябвало да спрат . Евродепутатите желаят обвързващо съглашение сред Парламента и Европейския съвет, с цел да се подсигурява, че европейските политически партии и парламентарни групи ще стартират договаряния за общ претендент незабавно след изборите и преди Европейският съвет да направи предложение.

Водещият претендент на партията с най-вече места в Парламента следва да управлява процеса в първия кръг от договарянията. При нужда процесът се направлява от ръководителя на Парламента . Евродепутатите чакат също по този начин сред политическите партии и групи да бъде подписано „ съглашение за парламентарния мандат “ като метод за обезпечаване на болшинство в Парламента, като основа за работната стратегия на Комисията и като гаранция пред европейските гласоподаватели за съгласувани следващи дейности след изборите.

Увеличаване на присъединяване и гарантиране на правото на глас

Парламентът също по този начин настоятелно приканва Съвета да одобри бързо новото европейско изборно право и нови правила за европейските политически партии и фондации, тъй че най-малко разпоредбите да бъдат използвани за акцията през 2024 година Националните и европейските политически партии следва да организират акциите си в сходство с полезностите на Европейски Съюз и да подчертаят европейското измерение на изборите.

За да могат всички жители на Европейски Съюз да упражнят правото си на глас, страните членки следва да вкарат ограничения, посредством които хората с увреждания да получат по-лесен достъп до осведомителните и изборните центрове . Членовете на Екологичен потенциал желаят също по този начин да насърчат ангажираността на европейските жители от избрани категории, като да вземем за пример живеещите в друга страна членка на Европейски Съюз, или в трета страна, както и бездомните.

Други рекомендации имат за цел да предпазят изборите от външна и вътрешна интервенция посредством по-строги гаранции и ограничения против дезинформацията . Евродепутатите приветстват постигнатото съглашение по отношение на разпоредбите за бистрота и таргетиране на политическата реклама и признават значимата роля на институционалната осведомителна акция на Парламента, в съдействие с организациите на гражданското общество, за приноса към дебата по въпросите на европейската политика и за допълнението на акциите на партиите.

Съдокладчикът Свен Зимон (ЕНП, Германия) разяснява:

„ Гласоподавателите имат потребност от изясненост за въздействието на гласовете им при избора на хората и политиките на Европейски Съюз. За разлика от 2019 година не би трябвало да даваме обещания, които не можем да спазим. Процесът за избор на водещ претендент би трябвало още веднъж да стане благонадежден. Избирането на който и да било за ръководител на новосформираната Комисия изисква явен мандат от гласоподавателите и болшинство в Парламента. “

Съдокладчикът Доменек Руис Девеса (С&Д, Испания) съобщи:

„ Проправихме пътя за рекомендации към европейските политически партии за подсилване на европейското измерение на акцията за изборите през 2024 година Трябва да създадем логото на европейските политически партии и техните обществени послания по-видими. Бихме желали също по този начин да забележим съответни следизборни процедури, с които ролята на европейските политически партии при избора на ръководител на Комисията да стане още по-явна и да укрепим изборните права на всички европейски жители. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР