Във всеки един от оставащите за довършване етапи от изграждането

...
Във всеки един от оставащите за довършване етапи от изграждането
Коментари Харесай

Министър Шишков: Започваме съвместната работа по завършването на втория етап на интерконектора

Във всеки един от оставащите за дотъкмяване стадии от построяването на Междусистемната газова връзка Гърция – България има някакъв прогрес. Най-важни са противоерозионните ограничения. Те пазят природата, само че и оборудването. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков пред медии след днешната среща с участниците в строителството на интерконектора, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

След като въведохме в употреба единствено първия стадий от обекта и той работи, останаха други три стадия. Днес със строителя се договорихме за разработване на график по кое време и по какъв начин те ще бъдат приключени. Той ще бъде набелязан на среща идващия четвъртък. На срещата искахме да покажем, че страната държи да го приключи. Когато има воля от всички страни и от страна на страната тя е извънредно мощна, мисля, че строителите ще бъдат мобилизирани и задоволително бързо ще могат да довършат остатъка от градежа. За да върви добре строителството, е належащо да има явен проект за него, сподели още министърът.

В напреднала фаза е осъществяването на авариен оптичен кабел. Имаме уверението, че при започване на идната година ще може да бъде въведен в употреба, осведоми арх. Шишков.

По-задълбочен разбор ще бъде изработен на плануваните за осъществяване антиерозионни ограничения. Ще желая доста явен график за тях, както и за пътя, който свързва с близкото село при Стара Загора при оборудването. Там има проблем с кадастъра и подробния организационен проект. Излязъл е отвън трасето и би трябвало да решим по какъв начин да го приключим. Разбрахме се идващия четвъртък изпълнителят да показа геодезическо снимане. Въз основа на него ще вземем решение по какъв начин да излезем от обстановката, сподели още районният министър.

Обектът работи, само че градежът не е приключен. Всичко, което страната е почнала, би трябвало да бъде приключено до край, безапелационен бе министър Шиков. От през днешния ден стартираме втори стадий на взаимната работа, с която да го довършим, добави той.

Както през месец август обещахме, че ще приключим първия стадий и пуснахме газовата връзка в употреба, по този начин в този момент чакам за няколко месеца, в случай че може, да приключим целия строителен обект. Съвместно с вложителя и строителя показахме, че когато се активизираме всички, можем да го приключим и всички са удовлетворени от общата ни работа. Сега можем да си позволим да го създадем по този начин, както климатично времето разрешава.

Изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева благодари на министър Шишков за завършването на първия стадий на обекта. Тя удостовери, че на идната среща ще бъдат конкретизирани периодите за осъществяване на оставащите за дотъкмяване стадии и уточни, че не чака те да бъдат далечни дати. Георгиева добави, че допълнително елементи ще би трябвало да се влезе по повод осъществяването на антиерозионните ограничения. Ще следим те да бъдат изпълнени според техническия план и са предмет на утвърждение и на Басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите, сподели тя.

Преносът на газ не е заплашен поради идното дотъкмяване на аварийния оптичен кабел, сподели арх. Шишков. Регионалният министър означи, че оборудването действа и без него сега, само че той е заложен в плана, тъй като е въпрос на по-голяма сигурност. Държим да бъде изпълнен целият план. И в най-малките елементи има смисъл, тъй че строителят ще ги извърши, безапелационен бе той.

Противоерозионните ограничения се вършат в сектори, където газопроводът минава през реки и където има интервенция в природата, с цел да няма ерозия. Пазим природата, само че пазим и самото оборудване, сподели още министър Шишков в отговор на въпрос.

Мерките включват реабилитация на реки и подсилване на скатове. Тези действия са на общо 151 километра, добави Теодора Георгиева.

В срещата през днешния ден участваха още Антонис Митзалис – притежател на гръцката строителна кино лентата АВАКС, която е реализатор на обекта, Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас – изпълнителни шефове на самостоятелния метафоричен оператор ICGB. От страна на Министерство на регионалното развитие се включиха и началникът на кабинета на министъра Юлия Ивкова и началникът на ДНСК Деляна Панайотова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР