Във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини

...
Във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването предприе действия за улеснена замяна на аналогови инсулини

Във връзка със зачестилите сигнали за липса на избрани инсулини в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването предприе дейности за улеснена подмяна на аналогови инсулини. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

Провеждането на инсулиново лекуване на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се реализира след експертиза от комисия, според одобрените условия на Националната здравноосигурителна каса, в които са регламентирани избрани медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са наложителни при подмяна на един аналогов инсулин с различен или една аналогова скица с друга.

Министерството е изготвило предложение тази подмяна да може да се прави от лекуващия ендокринолог без да е належащо осъществяване на заложените в условията критерии. НЗОК следва да изготви изменение на условията при издаване на протоколи за осъществяване на инсулиново лекуване на захарен диабет вид 1 и вид 2 при лица над 18 година

На съвещание, извършено на 29.06.2023 година, Надзорният съвет на НЗОК е дал своя вот за отпадане на критериите при лекуване с аналогови инсулини и прекосяване към различен аналогов инсулин с оглед безпроблемно обезпечаване на лекуване на лицата със захарен диабет заради дефицит на инсулин и информация за индустриални проблеми. Предлаганите промени са медицински целесъобразни и касаят обезпечаване на безалтернативното инсулиново лекуване за пациентите със захарен диабет.

Всяка промяна на един тип инсулин с различен може да наложи промяна на дневните дози и интервал на акомодация с наличния инсулин, само че неналичието на заместително инсулиново лекуване би заплашило живота на пациентите. С предлаганите промени се обезпечава улеснен административен ред за прилагане на наличните инсулинови аналози.

Медицинските критерии при започване на лекуване с аналогови инсулини, след най-малко шестмесечно лекуване с човешки инсулинови артикули, остават непроменени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР