Във връзка със сметките на общините, които не могат да

...
Във връзка със сметките на общините, които не могат да
Коментари Харесай

Панев: В държавата има пари заради поскъпналото електричество, можем да компенсаме общините

Във връзка със сметките на общините, които не могат да си заплащат сметките за ток и газ, Tribune.bg потърси за коментар депутата от Демократична България и член на енергийната комисия Владислав Панев.

Г-н Панев, при 250% по-високи сметки за ток и газ общините лимитират потреблението, което визира и обществените услуги, предоставяни на жителите – учебни заведения, лечебни заведения, детски градини, патронажни грижи и така нататък. Какво се планува като отплата за тях?

Задължително е да се мисли за отплата, доколкото цените на тока скочиха в пъти за последната една година, а общинските бюджети, в това число държавната вноска в тях, не са планували такова развиване на пазарните условия. Още повече, че в страната има толкоз пари поради поскъпналото електричество и първични материали, че можем да си позволим отплата, освен за общините, а и за бизнеса, и за семействата. Мисля, че държавното управление изготвя избрани компенсиращи механизми – 75% отплата за сметките над 185 лева за мегаватчас електрическа енергия. Дали това е задоволително? До огромна степен – да, тъй като би трябвало да се търси пазарния метод, т.е. във времена, когато в действителност цените на тока са високи, самите консуматори да мислят способи за понижаване на своята консумация. В този смисъл са резонни въпросите по отношение на семействата – за какво цената на тока за тях е замразена, а освен първите няколкостотин киловатчаса?

Предлагате да има тези две стъпала в сметката, като преди време?

Като си отопляваш басейна през зимата, не е нужно страната да те компенсира по тази причина. Но естествените потребности на хората, изключително на енергийнобедните, би трябвало да бъдат покрити, а и България може да си го разреши сега. Ние не сме подвластна от газ страна, потреблението ни е по-ниско от множеството останали страни в Европейски Съюз и заради тази причина, световно погледната, сме на огромна облага от растежа на цените.

Имате поради това, което се натрупва в АЕЦ „ Козлодуй “ и другите държавни предприятия от бранша?

Не единствено в АЕЦ „ Козлодуй “. Разходите на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “2, на ВЕЦ-овете, на ВЕИ-тата също не са поскъпнали, а продажната им цена е повишена в пъти, т.е. всичко това е облага, а в тази ситуация с ТЕЦ„ Марица-Изток “2 – покриване на загубата поради цените на въглеродните излъчвания, ТЕЦ-овете на въглища не са от най-рентабилните за последните години.

Защо за частните ЕРП-та е 100% компенсацията от страната, а казвате за общините – 75%. Не може ли лечебни заведения и общини да се върнат на контролирания пазар, това са обществени услуги?

Защото тук става въпрос за регулация на облагите и загубите. ЕРП-тата купуват електрическа енергия за лични потребности на пазара, в това време продават на контролирани цени и тази разлика би трябвало да се покрие. Тя и в този момент по закон се покрива, единствено че през идващия регулаторен интервал, т.е. от 1 юли 2022 година, което значи, че ЕПР-тата биха изпитали доста съществени ликвидни проблеми от 1 юли, което ще ги обезкърви тотално.

Общините желаеха да се върнат на контролиран пазар? Болници, обществени домове, храмове са в неспособност да заплащат сметките си за ток и отопление?

То е проблем, само че да забележим каква е компенсацията за тях и дали в държавните дотации към общините може също да се планува този нараснал разход. Ако може да се планува, тогава няма смисъл от връщане на контролиран пазар. Между другото, виждам, че през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова е говорила по тематиката. Аз бях общински консултант допреди една година и тогава имаше проблем по какъв начин Метрополитен, да вземем за пример, купува електрическа енергия на над пазарни цени от компания на Ковачки. Нека да забележим в София кой и от кое място купува електрическа енергия и на какви цени за една година обратно! Това е извънредно значим въпрос, тъй като Метрополитен и Столичният градски превоз са огромни консуматори на електрическа енергия. Тук не става въпрос за нощно осветяване единствено.

Да уточним финално каква ще е компенсацията на мегаватчас, която държавното управление ще планува?

Това е 75% от горницата над 185 лева на мегаватчас, т.е. в случай че цената е 520 лева на мегаватчас, компенсацията ще бъде 250 лева на мегаватчас и това, което ще заплащат потребителите, ще е 270лв. на мегаватчас. Големият въпрос е, че този таван от 250 лева на мегаватчас би бил доближат при цени от 518 лева на мегаватчас и нагоре, а такива цени тази седмица към този момент виждахме. Очакваме през февруари цените на тока да са много под тези равнища, само че в случай че сегашните цени се задържат за целия февруари, то тогава тоя таван от 250 лева на мегаватчас няма да бъде задоволителен.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР