Във връзка с разпространената днес в Народното събрание от страна

...
Във връзка с разпространената днес в Народното събрание от страна
Коментари Харесай

МЕ обясняват къде се загубиха 3 млрд.: В отговора до ГЕРБ изпуснали НЕК, април и юни

Във връзка с публикуваната през днешния ден в Народното събрание от страна на ПГ ГЕРБ информация, че има разлика сред заявената от премиера Петков стойност на обезщетенията поради високите енергийни цени и данните на министъра на енергетиката Александър Николов за изплатени обезщетения за цените на електрическата енергия, прецизираме следното:

В изявление пред Народното събрание на 13 май 2022 година министър-председателят Кирил Петков споделя, че, с цел да ограничи инфлацията, държавното управление е отпуснало 4.1 милиарда лв.. В писмен отговор на въпрос на депутата Делян Добрев министър Николов показва в табличен тип изплатените през месеците декември, януари, февруари и март обезщетения на небитовите консуматори, електроразпределителните компании, Електроенергийния систематичен оператор и НКЖИ, за които пита господин Добрев.

Тези обезщетения са на обща стойност към 1.6 милиарда лева В отговора до господин Добрев не са включени:

- 1.2 милиарда лева, върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след изгубеното арбитражно дело с „ Атомстройекспорт “ за оборудването за АЕЦ „ Белене “. Тези средства също бяха употребявани за ограничения против инфлацията, само че освен в енергийната област;

- Компенсациите за всички небитови консуматори за м. април;

- Компенсациите за естествен газ;

- Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до м. юни;

- Компенсациите за ВиК операторите;

- Подкрепата за студентите за намаляване на негативите, подбудени от високите цени на електрическата енергия в общежитията;

- Одобрените в началото от служебния кабинет обезщетения за месеците октомври и ноември 2021 година, които след това постоянното държавно управление доразплати, надгради и разшири.

Компенсациите за всички тези групи са утвърдени от Министерски съвет, т.е. изплащането им, което продължава и сега, е обезпечено.

В допълнение, фактът че обезщетенията не престават до идващото решение на регулатора по отношение на цените на електро- и топлоенергията демонстрира, че общият им размер ще надвиши 4.5 милиарда лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР