Във Вилнюс днес, 11 юли, започва двудневна среща на върха

...
Във Вилнюс днес, 11 юли, започва двудневна среща на върха
Коментари Харесай

СРЕЩА НА ВЪРХА: Какви са перспективите за членство на Украйна в Алианса?

Във Вилнюс през днешния ден, 11 юли, стартира двудневна среща на върха на НАТО, която ще дефинира вероятностите за участие на Украйна в Алианса.
На уеб страницата на НАТО е оповестен график на всички събития. В първия ден от срещата измежду тях са планувани:

09.05 – встъпителни думи на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг;
преди 11.30 часа се чака идване на всички участници в срещата на върха;
13.00 ч. - къси речи на Столтенберг и президента на Съединени американски щати Джо Байдън;
13.30 - публична среща на участниците в срещата на върха, всеки началник на държавно управление и президент ще бъде персонално поздравен от Столтенберг и президента на Литва Гитанас Науседа;
13.55 - обща фотография на участниците в срещата на върха;
14.00 - начало на срещата на върха на равнище държавни ръководители и президенти, в това число Швеция;
15.30 ч. - идване на делегации на страни сътрудници от НАТО;
17.30 - Пресконференция на Столтенберг;
18.00 ч. - среща на министрите на защитата на НАТО;
19.00 - вечеря в президентския замък, проведена от Науседа.

В срещата на върха на НАТО ще взе участие и украинската делегация, водена от президента на страната Володимир Зеленски. Ден преди този момент президентът разгласи поредност от двустранни договаряния на разнообразни равнища във Вилнюс за военна помощ на Украйна.

Ден преди началото на срещата на върха Зеленски акцентира, че украинските управляващи работят, с цел да създадат логаритъма за участие на Украйна „ допустимо най-ясен и бърз “.

" Всички схващат всичко. Всеки водач, всяка страна. Дори и да се изразят разнообразни позиции, към момента е явно, че Украйна заслужава да бъде в Алианса. Не в този момент - в този момент има война, само че имаме потребност от явен сигнал. И сигналът е належащо тъкмо в този момент “, сподели Зеленски.

Според президента на Украйна „ по-голямата част от Алианса явно е за нас “.

В същото време Politico оповестява, че Байдън и Зеленски ще се срещнат по време на срещата на върха, на която американският президент ще се опита да убеди украинския си сътрудник, че „ огромните “ задължения за сигурност на Съединените щати и други съдружници в НАТО са максимумът, който Киев може на срещата на върха на Алианса тази година.

Медиите оповестяват, че Вилнюс в навечерието на срещата на върха на НАТО е " обагрен в синьо и жълто " - на всички места се виждат украински флагове и други изрази на поддръжка за Украйна и влизането й в Алианса.

Според Ройтерс " НАТО е трансформирало Вилнюс в цитадела " - столицата на Литва по време на срещата на върха ще бъде предпазена от военни и оръжия на 16 страни от Алианса.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР