Във вестникарската журналистика от вече близкото минало по отношение на

...
Във вестникарската журналистика от вече близкото минало по отношение на
Коментари Харесай

Няколко шамана по-късно

Във вестникарската публицистика от към този момент близкото минало във връзка с левицата имаше една особена дума - като се обясняваше развой, посочваше се съществуването на " шаман ". Шаманите в Българска социалистическа партия бяха хора, които се радваха на изключително удивление от същата вестникарска публицистика, която в никакъв случай не съумя да изясни на елементарния четец за какво този или оня " червен шаман " е най-важният дирек, който държи партията постоянна. Ако разгледате вестниците от времената на Тройната коалиция ще видите значително фигури от левицата, които в никакъв случай не са били причина за нараснал интерес и избор на гласоподавателите, а даже противоположното - бяха причина за отлив. В същото време усещането, което оставаше, беше, че в случай че нещо стане или нещо не стане, това е тъй като алените шамани по този начин са решили.
Вероятно поради съществуването на същите шамани по време на Тройната коалиция думата " Оставка " вътре в патрията беше неразрешена. Повтаряха се клишета от рода на " търсим градивен разговор ", а когато имаше очевиден проблем, който се нуждаеша от незабавна глоба, бе отлаган с аргумента, че ще се направи " вътрешен разбор ". Тези вътрешни разбори се проточваха задоволително във времето, с цел да бъде самият проблем пропуснат. Искаш ли нещо да се не помни - казваш, че ще правиш разбор. Анализът след това прерастваше в катарзис. И така нататък.
Поглед напред: години по-късно и в настоящия си състав левицата съумя да проветри таман тази безнадеждна обстановка, която беше типична за времената на Станишев и Орешарски. Оказа се, че " алените шамани " не са чак толкоз наложителни за оцеляването на партията и най-вероятно - в никакъв случай не са били.
Големият абсурд сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ в партийно отношение е точно в това, че при социалистите има вътрешно напрежение, до момента в който в ГЕРБ заблатена царство на безветрие, което се гради от светата троица на джип, ПР и лайфстрийм. Сегашното вътрешно напрежение обаче надалеч не наподобява на това неизбежно след рухването на Орешарски; по-скоро наподобява като възстановителен развой и най-малко социологическите изследвания демонстрират таман това.
Много мъчно някой единствено преди 5 години би могъл да допусна, че ще пристигна миг, когато двете най-големи партии още веднъж ще наподобяват равни преди изборите и ще имат идентични шансове. Заслугата наподобява е по едно и също време на Нинова, а и Борисов. На Нинова, тъй като огромното табу в Българска социалистическа партия - вътрешно партийното ободряване и привличането на нови фрагменти - бе нарушено и това незабавно докара до резултати. И на Борисов, тъй като по същия метод, по който трупаше дивиденти поради отслабеното от премиерската роля на Станишев и Миков Българска социалистическа партия, в този момент по историческа подигравка и даже причинност, левите получават опцията да се реваншират.
Този реванш не е " на магия ", а противоположното - разомагьосването от шаманите взе да дава резултат.
 
Автор: Георги Петров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР