Във Великобритания има съмнение, че случаите на неизяснен хепатит сред

...
Във Великобритания има съмнение, че случаите на неизяснен хепатит сред
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Новият хепатит сред децата може да е резултат от нисък имунитет след COVID

Във Англия има подозрение, че случаите на неуточнен хепатит измежду децата са провокирани от аденовирус. Не е ясно обаче за какво вирус, който по принцип провокира лека чревна зараза, до степен, че 10% от децата, наранени от него, да се нуждаят от трансплантация.

„ Информацията за този тип хепатит е прекомерно нищожна. Общото при всички случаи е, че клиничната картина е на хепатит и визира децата до 5 години. Има доктрина, че децата след прекаран Коронавирус са с доста занижен имунитет, само че пък не всички наранени деца са прекарали ковид “, сподели държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова телевизия. По думите му клиничната картина демонстрира хепатит, негативен за до момента известните хепатитни вируси, и мощно раздвижени ACAT и АЛАТ над 500.

Доц. Кунчев заяви, че в инфекциозните отделения в страната интензивно се търсят такива случаи.

„ Има един вариант на аденовирус, относително необичаен, който дава такива хепатити. И изключително при по-нисък имунитет е допустимо да стане. Няма го обаче при всички. Хепатитът се разпознава бързо поради жълтеницата, само че би трябвало да знаем какво и по какъв начин го предизвиква “, добави той.

По думите на доцент Кунчев има задоволително доста благоприятни условия да бъде подкрепят организмът в битката му с причинителя и да бъде омекотен хепатитът. „ Така че, в случай че в точния момент се хване болестта, има късмет да бъде излекувано. Имайте поради обаче, че не всички деца са приети в болница “, сподели основният държавен здравен контрольор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР