Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19,

...
Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Великобритания започна масовата ваксинация. 90-годишната Маргарет Кийнан получи първата доза

Във Англия през днешния ден стартира всеобща имунизация на популацията против COVID-19, съобщи Си Ен Би Си.

90-годишната Маргарет Кийнан стана първият човек в света, получил имунизацията против ковид на Pfizer и BioNTech отвън клиничните тествания. Кийнан бе имунизирана в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри, централна Англия.

Ваксината, създадена от двете компании, бе утвърдена от Агенция за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) предходната седмица, с което бе дадена зелена светлина за започване на всеобща имунизация.

Сега във Англия ще бъдат имунизирани чиновниците и жителите на старческите домове, медиците на първа линия и хората на възраст над 80 години. Страната е поръчала 40 милиона дози, които ще бъдат задоволителни за 20 милиона души.

Британският министър председател Борис Джонсън дефинира събитието като „ голяма стъпка напред “ в битката с пандемията.

Същевременно с това английските вестници излязоха със заглавия като „ V Day “ и „ Vaxit “, правейки прилика с D-Day - деня на десанта в Нормандия, и Брекзит.

Ваксинацията идва в основен момента за страната. До момента Англия е трета по регистрирани случаи на ковид в Западна Европа, изоставайки единствено Франция и Италия, с над 1,7  млн. доказани инфекции. Общо над 61 хиляди британци са умряли поради затруднения, породени от вируса, сочат данните на университета „ Джонс Хопкинс “.

В първичният стадий на имунизационната акция във Англия ще вземат участие 50 лечебни заведения. През първата седмица се чака страната да получи общо 800 хиляди дози от имунизацията на Pfizer и BioNTech.

Няколко други страни, измежду които Русия и Китай, към този момент започнаха всеобщо имунизиране на своето население с ваксини лично произвеждане, отбелязва ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР