Във Велико Търново създават парк с миниатюри, наречен "Търновград –

...
Във Велико Търново създават парк с миниатюри, наречен "Търновград –
Коментари Харесай

Създават парк „Търновград – духът на хилядолетна история“

Във Велико Търново основават парк с миниатюри, наименуван "Търновград – духът на хилядолетна история ". Той ще се намира в подножието на средновековната столична цитадела Царевец. Инвестицията е на украински бизнесмени, които считат, че Старата столица е най-подходящият град за основаването на първия в България туристически обект от този вид.

Туристите ще могат да се допрян до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни. Първоначално макетите ще са над 40 на брой, в мащаб 1:25. Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника "Александър Невски” и постройката на Народното събрание в София, катедралата "Успение Богородично” във Варна, Античния спектакъл в Пловдив. Поставени ще бъдат също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата цитадела, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, известни естествени забележителности и други

По оформянето на новата атракция към този момент се работи, а хода на дейностите ревизираха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. По самодейност на общината няколко терена в региона на тогавашния феодален квартал "Френкхисар " бяха въведени в регулация. След полученото капиталово желание и с решение на Великотърновския общински съвет за пространството, където ще е паркът "Търновград – духът на хилядолетна история ", бе разгласен конкурс. Инвеститорите получиха нужните позволения от съответните институции, я цялата процедура бе съгласувана и утвърдена от Националния институт за недвижимо културно завещание.

Районът под Балдуиновата кула към този момент е изчистен. Тъй като наоколо бе открита археология – зидовете на средновековния Богородичен манастир, теренът няма да бъде разкопаван. Паркът ще бъде основан върху авансово написани няколко пласта с почва, по чието валиране и подравняване се работи. Цялата активност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.

Иновативната инвестиция е причина за още по-голямо увеличение на туристическия поток във Велико Търново, както и за удължение на престоя на гостите на града.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР