Във Ватикана започна аудиенцията на българската делегация, водена от премиера

...
Във Ватикана започна аудиенцията на българската делегация, водена от премиера
Коментари Харесай

Започна аудиенцията на Кирил Петков при папа Франциск

Във Ватикана стартира аудиенцията на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков при главата на Римокатолическата черква - папа Франциск. В формалната българска делегация са вицепремиерът Асен Василев, външният и просветителният министри Теодора Генчовска и Николай Денков.

Подробности вижте във включването на специфичните ни пратеници там Ирина Цонева и оператора Николай Балкански.

Веднага след аудиенцията при Негово светейшество ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Перолин.

Денят на българската делегация стартира с Божествена света литургия в базиликата " Сан Клементе ", където е гробът на Свети Кирил Философ. Службата беше водена от западно и приблизително европейския митрополит Антоний.

" Азбуката, дарена ни от Светите Кирил и Методий прави старобългарската просвета извънредно значима за европейската цивилизация, а великите мозъци назовават България " културно знамение " на славяните. И през днешния ден, в навечерието на 24 май, великият ден на българската нематериалност, е значимо да си напомним, че от нас зависи да пазим и да пренасяме традицията на на Светите братя Кирил и Методий българското слово да крепне като нравствен мост. " - съобщи министър председателят Кирил Петков в словото си пред гроба на Свети Кирил Философ.

Следобед българският министър председател ще се види и с италианския си сътрудник. Веднага след обичайното си посещаване в базиликата " Санта Мария Маджоре ", в която папа Адриан II благославя славянската книжовност и книги, Кирил Петков ще се срещне и с делегацията на Северна Македония, водена от Димитър Ковачевски.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР